Proč mohou uzeniny a maso způsobovat rakovinu?

Čím dál více se lékaři ve svých ordinacích setkávají s lidmi, kteří trpí civilizačními chorobami. Ačkoli se snaží svým pacientům vysvětlit, že zásadní zlom může nastat při správné životosprávě, mnoho lidí viní dědičnost. Rakovina je nemocí, která postihuje lidi bez ohledu na věk, pohlaví, barvu pleti či jiné rozdíly. Zkuste jejímu vzniku zabránit alespoň pomocí omezení uzenin.

Falešná chuť uzenin

Příjemná vůně uzeného masa, růžová barva a šťavnaté plátky. Tak může působit maso na pultech, avšak jeho pravé složení zůstává zákazníkům skryto. Pokud nevaříte šunku doma v šunkovaru a nejste si přesně jisti ingrediencemi, buďte při výběru velmi obezřetní. Právě proto aby si šunka v obchodě udržela svou krásně růžovou barvu a vydržela po dlouhé týdny jsou přidávány aditiva, která prokazatelně ničí zdraví.

Složení je plné přidaných látek

E250, E120, E451, E450 jsou škodlivými látkami, které najdete v mnoha druzích balené šunky, ale i v klobásách a dalších uzeninách. Právě tato éčka způsobují, že šunka ve vaší lednici vydrží dvakrát déle, než je pro ni přirozené. Má výraznější barvu a dokonce i chuť. Takové vlivy by nebyly na škodu, ale v pozadí se odehrává ještě něco jiného.

Škodlivé účinky

Zmíněná éčka nesou množství karcinogenních látek, která jsou prokazatelná. Na trhu jsou povolena pouze omezeně, a to tak, že je určeno nezávadné množství, které nesmí být v produktu překročeno. Pokud však uzeniny konzumujete často a podrobujete je tepelné úpravě, výrazně zvyšujete riziko.

Chraňte své tělo

Omezit karcinogenní látky lze pomocí správně nasazeného jídelníčku plného zásaditých potravin. Velice zásaditě v působí citron, mladý ječmen nebo mořské řasy. Pokud do svého běžného jídelníčku zařadíte podobné potraviny a uzeniny nebudou tvořit většinu vašeho denního jídelníčku, můžete se vyvarovat nepříjemnému onemocnění. Na vznik rakoviny však mají vliv i jiné faktory a její rozvoj závisí i na dědičnosti, životním stylu, okolí, psychickém stavu a mnoha dalších.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.