Proč mohou uzeniny a maso způsobovat rakovinu?

Čím dál více se lékaři ve svých ordinacích setkávají s lidmi, kteří trpí civilizačními chorobami. Ačkoli se snaží svým pacientům vysvětlit, že zásadní zlom může nastat při správné životosprávě, mnoho lidí viní dědičnost. Rakovina je nemocí, která postihuje lidi bez ohledu na věk, pohlaví, barvu pleti či jiné rozdíly. Zkuste jejímu vzniku zabránit alespoň pomocí omezení uzenin.

Falešná chuť uzenin

Příjemná vůně uzeného masa, růžová barva a šťavnaté plátky. Tak může působit maso na pultech, avšak jeho pravé složení zůstává zákazníkům skryto. Pokud nevaříte šunku doma v šunkovaru a nejste si přesně jisti ingrediencemi, buďte při výběru velmi obezřetní. Právě proto aby si šunka v obchodě udržela svou krásně růžovou barvu a vydržela po dlouhé týdny jsou přidávány aditiva, která prokazatelně ničí zdraví.

Složení je plné přidaných látek

E250, E120, E451, E450 jsou škodlivými látkami, které najdete v mnoha druzích balené šunky, ale i v klobásách a dalších uzeninách. Právě tato éčka způsobují, že šunka ve vaší lednici vydrží dvakrát déle, než je pro ni přirozené. Má výraznější barvu a dokonce i chuť. Takové vlivy by nebyly na škodu, ale v pozadí se odehrává ještě něco jiného.

Škodlivé účinky

Zmíněná éčka nesou množství karcinogenních látek, která jsou prokazatelná. Na trhu jsou povolena pouze omezeně, a to tak, že je určeno nezávadné množství, které nesmí být v produktu překročeno. Pokud však uzeniny konzumujete často a podrobujete je tepelné úpravě, výrazně zvyšujete riziko.

Chraňte své tělo

Omezit karcinogenní látky lze pomocí správně nasazeného jídelníčku plného zásaditých potravin. Velice zásaditě v působí citron, mladý ječmen nebo mořské řasy. Pokud do svého běžného jídelníčku zařadíte podobné potraviny a uzeniny nebudou tvořit většinu vašeho denního jídelníčku, můžete se vyvarovat nepříjemnému onemocnění. Na vznik rakoviny však mají vliv i jiné faktory a její rozvoj závisí i na dědičnosti, životním stylu, okolí, psychickém stavu a mnoha dalších.

Mohlo by vás zajímat

Autor: Tereza Hotovcová

Narodila se v devadesátých letech do světa veřejného internetu, prostřednictvím něhož se stala redaktorkou a s pomocí střední školy také grafickou designérkou. Nyní je studentkou UK, kde se věnuje historii, umění a náboženství. Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

4
Komentujte

avatar
4 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
2 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
4 Autoři komentářů
Tomáš AulickýZannLadaChuan Perverez Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Chuan Perverez
Host
Chuan Perverez

Kdo nám dodává ty jedy plné éček? Dříve tomu tak nebylo

Lada
Host
Lada

“Velice zásaditě v působí citron,” ??? A co kyselina citronová v něm obsažená ??

Zann
Host
Zann

No, to je novinka, napište raději článek co nám rakovinu nezpůsobuje, to bude hodně krátké 😀

Tomáš Aulický
Host
Tomáš Aulický

Název tohoto článku opět hází všechny uzeniny do jednoho pytle. Jakožto zástupce rodinného řeznictví musím podotknout, že vždy záleží u koho masné produkty zákazník nakupuje. Lidé by se neměli bát připlatit za kvalitní uzeniny, maso, sýry, pečivo, mléko a další základní potraviny. Lidé by si měli najít své řezníky a ostatní výrobce v okolí a u nich nakupovat výrobky, které jsou tvořené lokálně a ve vysoké kvalitě 😉. Další důležité aspekty jsou také vyvážená strava, pravidelný pohyb a psychická pohoda. A vždy samozřejmě platí “všeho s mírou”, a tak když si dáte kvalitní klobásu jednou za čas, tak nevěřím, že… Číst vice »