Proč si na západě obchody nedovolí prodávat zkažené maso jako v Česku. Lidé na to vždy přijdou jednoduchým testem

Maso kupujete nejčastěji v supermarketu a bojíte se, že se spálíte a vyberete takové, které již nebude čerstvé? Máte strach z nekalých praktik obchodníků? Existuje mnoho druhů masa, jejichž cena se velmi liší. I když sáhnete po tom levnějším, nemusíte prohloupit. Stačí se řídit jednoduchým postupem, který zajistí, že si vždy dobře vyberete.

Ideální maso

Kupujete-li tuto surovinu, chcete vám i svým blízkým dopřát to nejlepší. Především hodnotnou stravu plnou bílkovin. Je však třeba být obezřetní především při výběru. Maso by nemělo být plné vody, která zvyšuje jeho váhu a tím i cenu za skutečně kvalitní kousek. Nejvíce pozorní ale musíte být u jeho čerstvosti. Ve chvíli, kdy masu končí datum spotřeby, dochází k urychlenému množení bakterií. S tím je spojené riziko zažívacích problémů, ale i otravy.

Výběr masa

Ať se rozhodnete pro jakýkoli druh, můžete mít obavy. Stačí se však řídit několika kroky a volba kuřecího, hovězího, telecího, nebo jiného masa v jakékoliv úpravě už pro vás nebude oříškem. Nejprve se soustřeďte na datum spotřeby, které je uvedeno na balíčku. Poté si prohlédněte barvu. Důležité je také zjistit, zda maso neplave ve vodě.

Kuřecí je růžové, u farmářských chovů bývá nažloutlé, hovězí  je nafialovělé s pěknou nitkovou texturou. Na povrchu by mělo být vláčné, ale ne “oslizlé”. Doma pak svůj výběr můžete potvrdit pomocí čichu. Nikdy nezpracovávejte maso, které nepříjemně zapáchá.

Foto: Shutterstock

Test konečky prstů

Jedním z ověřených triků, které při koupi masa můžete použít je tzv. test konečky prstů. Díky němu si ověříte, že je maso skutečně čerstvé. Jeho výhodnou je snadné provedení, kterému nepřekáží ani zabalení masa. Výjimkou je balení v hlubokých vaničkách.

Konečkem prstu opatrně stlačte maso. Přidržte maximálně 2 vteřiny a sledujte, co se bude dít. V případě, že se maso vrátí do stejného tvaru jako před stlačením, ho můžete bez obav vložit do košíku. Pokud ale drží změněný tvar, již není čerstvé a měli byste se poohlédnout po jiném kousku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Santé+

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Radomír
1 rok

Že by nebyli taková prasata , jako v banánové zemi ? 😂