Prodali vám v obchodě tuhé maso? Tímto trikem ho ihned změkčíte, aby bylo chutné

Občas se stane, že koupíme maso, které je tuhé, ať ho vaříme nebo dusíme jak dlouho chceme. Prostě nezměkne, i když už se v podstatě rozpadá na vlákna. Která jsou ale bohužel pořád tvrdá. Do masa zkrátka nevidíme a to, jak bude chutnat, je občas loterie.

Posypte je sodou

Naštěstí existují vychytávky, které dokáží zkřehčit i tuhé maso. A samozřejmě je můžete použít i preventivně, abyste měli jistotu, že váš oběd bude pro všechny zúčastněné gastronomický zážitek. Že se z plátku na talíři nestane pro strávníky obtížně žvýkatelná, odolná houžev.

Jak tedy docílit šťavnatých kousků, které se rozplývají na jazyku? Posypte je jedlou sodou a nechte chvíli působit. Potom ji omyjte a maso osolte a okořeňte jako obvykle. Sodu ale můžete přidat i do mletého masa, pokud se chystáte upéct sekanou nebo usmažit karbanátky. V tom případě ji samozřejmě nejde smýt, v mase ji nechte. Bude velmi šťavnaté a postačí k tomu jen ½ čajové lžičky sody na 1 kg mletého masa.   

Dopřejte mu kyselé

Maso zjemní i cokoli kyselého, do čeho ho naložíte. Tuhost masových vláken totiž ovlivní jemné kyselinky, které dokáží proniknout svalovinou. Můžete ho potřít octem, citronem, hořčicí nebo vínem. Pokud se ale tyto ingredience nehodí k vašemu receptu, před přípravou je omyjte.

Plátky můžete kvůli zjemnění naložit do marinády, jejíž součástí jsou různé bylinky a koření. Tyto chutě potom maso nádherně prostoupí. Vždy by ale její součástí mělo být i něco kyselého. Třeba právě hořčice nebo kefír.

Pokud chcete maso podusit s rajčaty, máte jistotu, že bude křehké a šťavnaté i bez předchozích procedur. I rajčata totiž obsahují lehké kyselinky.

Chystáte-li se smažit řízky, přidejte do vajíčka, které je součástí trojobalu, nejen sůl, ale i trochu hořčice nebo kefíru. Budou se pak jen rozplývat.

Máte-li rádi játra, ať už hovězí nebo vepřová, nechte je obalené v hořčici nebo kefíru odpočívat v lednici celou noc. Obojí totiž skvěle odstraní jejich specifickou vůni a zbude jen čisté, jemné maso.

Nebojte se marinovat masa v kyselých produktech, jejich chuti tím jen prospějete. A už nikdy nebudete muset zažívat pocit rozčarování, že i přes utracené peníze a vynaloženou práci se oběd nevydařil k vaší spokojenosti.  

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
15 dní

Další pizda do partičky, co objevila Ameriku? V titulku ti ale chybí, že to tak dělá tchýně nebo Pohlreich, a že Češi to dělají špatně….🤣🤣🤣🤑🤑🤑