Rafinovaný cukr ničí lidské tělo. Raději se mu vyhněte

Rádi byste konečně zhubli do svých oblíbených plavek nebo alespoň do kalhot z minulého roku? I přes všechnu snahu sportovat a udržovat zdravý životní styl se občas nedaří. Na vině mohou být rafinované cukry, které drží ručičku vaší váhy pevně na svém místě.

Co je to rafinovaný cukr?

Každá přírodní potravina vyrostla tak, aby v ní bylo obsaženo hned několikero látek. Přiměřené množství cukrů, vitamínů a dalších. Ovšem potravinářský průmysl přišel s vařením, zahříváním, mražením a dalšími postupy, které prospěšné složky s každým dalším postupem ničí. Stejně tak je tomu i při výrobě bílého cukru, který se poté přidává do velké části potravin.

Bílý cukr v potravinách dokáže perfektně povzbudit a probudit tělo, avšak po velmi krátké době opět přichází únava a cukr si vybere svou daň. Do těla nejsou přivedeny společně s ním žádné prospěšné látky a tímto způsobem dokážeme doslova oslepit své orgány na velmi dlouhou dobu. Nic netrvá věčně, a proto se tělo po čase ozve s poplachem ve formě cukrovky nebo různých zánětů.

Jaké volit potraviny?

Poměr cukrů se dle norem v naší zemi musí zaznamenávat na každý výrobek, což nám přináší možnost výběru a vlastního zvážení. Podíváme-li se na zadní stranu produktu, můžeme si všimnout tabulky, jež udává sacharidybílkoviny a tuky. V tuto chvíli je zajímavý pouze údaj sacharidů, který se dále dělí na cukry. Jestliže suma cukrů je vyšší než třetina z celkového počtu sacharidů, jde nejspíš o potravinu s vysokou energetickou hodnotou. Takový výrobek není vhodný pro děti, ale ani pro dospělé. Nahraďte raději tuto potravinu přírodnější variantou a ušetřete tělo zbytečných cukrů.

Doplňujte jídelníček o prospěšné látky

Jestliže prostřednictvím tepelné a další úpravy jídla dochází k znehodnocování prospěšných složek, je třeba je postupně doplňovat také syrovou stravou. Vitamíny a minerály doplňujte zeleninou a ovocem nejlépe ze zahrady nebo v BIO kvalitě. Bílý cukr lze perfektně nahradit přírodním sladidlem ze stévie nebo březovým cukrem.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

5
Komentujte

avatar
3 Komentářová vlákna
2 Odpovědi ve vlákně
1 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
5 Autoři komentářů
Tereza HotovcováVítězslastanislavIrenaLuděk Alois Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
stanislav
Host
stanislav

tak co jeste je spatnyyy podle vas je vse spatnyyyy co maame jiist hliinu

Irena
Host
Irena

Já vážně nechci být sprostá, ale jděte už s tím nebezpečím kolem cukru do …Jím cukr celý život, nejsem ani obézní ani nemocná a mám zoubky jako perličky. Kostka cukru rozhodně nikoho nezabije, na rozdíl od umělých sladidel.

Vítězsla
Host
Vítězsla

Je velmi laciné a dnes moderní, svádět všechny neduhy na cukr. Paní redaktorka zřemě nečte žádnnou odbornou literaturu, jinak by věděla, že za cukrovku nemůže konzumace cukru, ale nepravidelná strava, přejidání anadostatek pohybu. Cukr tělo a především mozek potřebuje, a když ho má člověk nedostatek, je hloupý, jako paní redaktoka. já sladím hodně, jím hodně sladkostí (celý život)a v 66 letech jsem štíhlý, zdrav a vitální.

Luděk Alois
Host
Luděk Alois

Paní redaktorka má nejspíš bujnou fantazii. Předpokládám, že cukrovar neviděla ani z rychlíku. Doufám, že historie jí jde lépe :-))

Doporučujeme

loading...