Rafinovaný cukr ničí lidské tělo. Raději se mu vyhněte

Rádi byste konečně zhubli do svých oblíbených plavek nebo alespoň do kalhot z minulého roku? I přes všechnu snahu sportovat a udržovat zdravý životní styl se občas nedaří. Na vině mohou být rafinované cukry, které drží ručičku vaší váhy pevně na svém místě.

Co je to rafinovaný cukr?

Každá přírodní potravina vyrostla tak, aby v ní bylo obsaženo hned několikero látek. Přiměřené množství cukrů, vitamínů a dalších. Ovšem potravinářský průmysl přišel s vařením, zahříváním, mražením a dalšími postupy, které prospěšné složky s každým dalším postupem ničí. Stejně tak je tomu i při výrobě bílého cukru, který se poté přidává do velké části potravin.

Bílý cukr v potravinách dokáže perfektně povzbudit a probudit tělo, avšak po velmi krátké době opět přichází únava a cukr si vybere svou daň. Do těla nejsou přivedeny společně s ním žádné prospěšné látky a tímto způsobem dokážeme doslova oslepit své orgány na velmi dlouhou dobu. Nic netrvá věčně, a proto se tělo po čase ozve s poplachem ve formě cukrovky nebo různých zánětů.

Jaké volit potraviny?

Poměr cukrů se dle norem v naší zemi musí zaznamenávat na každý výrobek, což nám přináší možnost výběru a vlastního zvážení. Podíváme-li se na zadní stranu produktu, můžeme si všimnout tabulky, jež udává sacharidybílkoviny a tuky. V tuto chvíli je zajímavý pouze údaj sacharidů, který se dále dělí na cukry. Jestliže suma cukrů je vyšší než třetina z celkového počtu sacharidů, jde nejspíš o potravinu s vysokou energetickou hodnotou. Takový výrobek není vhodný pro děti, ale ani pro dospělé. Nahraďte raději tuto potravinu přírodnější variantou a ušetřete tělo zbytečných cukrů.

Doplňujte jídelníček o prospěšné látky

Jestliže prostřednictvím tepelné a další úpravy jídla dochází k znehodnocování prospěšných složek, je třeba je postupně doplňovat také syrovou stravou. Vitamíny a minerály doplňujte zeleninou a ovocem nejlépe ze zahrady nebo v BIO kvalitě. Bílý cukr lze perfektně nahradit přírodním sladidlem ze stévie nebo březovým cukrem.

Autor: Tereza Málková

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments