Rakovina tlustého střeva je čím dál větší problém. Jaká je prevence?

Rakovina tlustého střeva je stále rozšířenější problém. Dokonce jde o třetí nejběžnější druh rakoviny u mužů a čtvrtý u žen. Největším rizikem jsou špatné stravovací návyky, které můžeme sami ovlivnit.

Nejvážnějším faktorem zvyšujícím riziko rakoviny tlustého střeva je nadbytečný příjem tuků. Ten je třeba vyvážit zeleninou a dostatkem vlákniny. Příjem tuků a obezita často doprovázená cukrovkou zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Rizikové je i kouření, které zvětšuje i polypy ve střevech. Cigaretový dým a rozžvýkaný tabák přenáší karcinogeny v těle.

Polypy ve střevech

Zhoubné bujení vzniká právě z polypů v tlustém střevě. Proto je důležité, aby byly polypy odstraněny co nejdříve. Polypy vznikají díky dědičnému vadného chromozomu. Ten se dědí po jednom z rodičů. Asi 20 % pacientů s rakovinou tlustého střeva je z rodiny, kde se již tento druh rakoviny objevil.

Ulcerózní kolitida

Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ještě vyšší. Záleží ale i na lokaci a rozsahu tohoto onemocnění. Riziko roste úměrně s dobou, po kterou pacient touto ulcerózní kolitidou trpí. Razantně se zvyšuje za 10 let po vypuknutí nemoci.

Vyšetření po 50 letech věku

Více než 90 % lidí s rakovinou tlustého střeva má více jak 50 let. Průměrný věk při diagnóze je 64 let. Proto jsou důležité pravidelné kontroly zejména v tomto věku. Pokud se podaří potíže diagnostikovat kolonoskopicky včas, většina nádorů je léčitelná. Nečekejte na projevení příznaků.

Vyvážená strava

Důležitou prevencí je vyvážená strava a snížení příjmu tuku. Důležité je jíst hodně vlákniny a zeleniny. Důležitá je i kontrola hmotnosti. Pokud se vaše BMI 30 a vyšší, zvyšujete se i riziko rakoviny tlustého střeva. Tělesné cvičení snižuje riziko nemoci až o 40 %.

Paleolitická dieta

Zabírá i paleolitická dieta zaměřená na různé druhy masa, houby, ovoce, zeleninu a vejce, při které se dobře hubne. Vylučuje potraviny upravené a zpracované, jako konzervy, hotová jídla, mléčné produkty, uzeniny, těstoviny, sladkosti či pečivo. Důležité je nakoupit čerstvé potraviny a uvařit z nich místo polotovarů a hotových jídel plných konzervantů a dochucovadel, poctivé čerstvé jídlo.

Radioaktivní záření

Účinnou prevencí je i vyhýbání se radioaktivnímu záření, které může způsobit rakovinu tlustého střeva. I kdy je třeba velké množství radiace, aby rakovina vznikla, opatrnosti není nikdy nazbyt.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na
Loading...