Rohlík za 27 Kč, mouka za 120. Tak to je průšvih, tohle už nedáme

Ceny potravin v České republice jsou už enormně vysoké. Řada lidí si začíná stěžovat na to, že si nemůže koupit zcela běžné věci, na které byla dosud zvyklá. Vždyť vejce dnes stojí šest korun za kus, cukr podražil dvojnásobně a máslo bude atakovat hranici osmdesáti korun za jednu kostku.

To jsou teprve ceny

Ale co kdybychom vám řekli, že jste na tom ještě dobře? Řada lidí je tom totiž ještě podstatně hůře. Nemohou si totiž kupovat standardní potraviny jako každý, ale musí volit ty bezlepkové kvůli speciální dietě, kterou jednoduše musí dodržovat.

Nakupování se v takovém případě změní k nepoznání a cenové relace jsou někde úplně jinde. Žehráte nad tím, že obyčejný rohlík dnes stojí čtyři koruny? Tak vězte, že pokud byste se měli stravovat bezlepkově, dáte za tuto potravinu částku, kterou byste vydali za bochník chleba. Takový rohlík totiž stojí 27 a více korun. A co teprve taková mouka, pokud byste si chtěli péct vlastní věci? Ta se pohybuje mezi 100 až 120 korunami.

Už před současnou cenovou krizí na trhu s potravinami přitom platilo, že lidé s bezlepkovou dietou si za jídlo připláceli o tři tisíce korun více. Dnes je tento rozdíl ještě výraznější. Jednak se absolutní hodnoty posunuly více a jednak tyto potraviny zdražily ještě více než ostatní.

Foto: Shutterstock

Leze to do peněz

A zatímco běžní zákazníci se mohou těšit z pravidelných slevových akcí a díky tomu na potravinách ušetřit, v případě bezlepkových potravin to příliš neplatí. Zde se zlevňuje naprosto minimálně a jen málokdy. Je tak nutné platit plné ceny.

Bohužel, nezřídka se stává, že bezlepkovou dietu musí držet více členů rodiny, například kvůli dědičnosti. A to už potom opravdu dokáže lézt do peněz. Žádná pomoc na to přitom není. Zatímco pokud někdo platí příliš mnoho za energie, dostane příspěvek na bydlení, v případě potravin to neplatí.

Na druhou stranu jde o ukázku toho, že i takové situace je možné zvládnout a že by se lidé neměli hned hroutit z toho, když jim rohlík zase zdraží o korunu a mouka o pět. Vězte, že přibližně 100 tisíc lidí, kteří v Česku musí konzumovat bezlepkové potraviny, to má mnohem horší.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments