Rozpoznejte, zda se několik dní staré kuře může ještě jíst. Smrdět může, jen ho musíte správně připravit

Kuřecí maso je jedno z nejoblíbenějších. Je vyhledávané především proto, že je nejsnadněji zpracovatelné, oproti ostatním druhům masa se dá sehnat za relativně příznivou cenu a díky nízkému obsahu tuku je oblíbenou potravinou sportovců. Kromě mnohých pozitiv má ale i svá negativa. Tím nejzásadnějším je krátká doba trvanlivosti.

Včasné zpracování masa

Pokud jste si koupili kuřecí maso do zásoby, nebo jste na něj v lednici zapomněli a objevili jste ho těsně před datem spotřeby, nezoufejte. I tak lze maso ještě zpracovat, budete-li se řídit pravidly, která vám pomohou.

Jakmile totiž zjistíte, že maso již není úplně „fit“ vrhněte se na něj. Vyhněte se ale jeho zamražení. V případě, že se na něm už začaly množit nebezpečné bakterie, je totiž zamrazením zcela nezastavíte a po rozmrazení masa riskujete vážné zdravotní problémy.

Krátká trvanlivost       

Jak jsme již psali, minimální doba trvanlivosti u kuřete je výrazně kratší než u červeného masa. To vydrží v lednici až sedm dní. U kuřecího počítejte maximálně s dvěma dny. Tato doba může být i kratší, nebylo-li s masem náležitě zacházeno. Doba trvanlivosti, která se uvádí na obalu, může být mnohdy zavádějící. Je proto lepší vždy se řídit i několika tipy, jak poživatelné maso poznat.

Foto: Shutterstock

Vůně a dotyk

Zda můžete maso ještě dále zpracovávat, záleží na několika faktorech. Zpozorněte především v případě, že se na povrchu tvoří lepkavá hmota. Sliz znamená, že již došlo ke spuštění bakteriálního procesu a maso se tak stává nebezpečným. Stejným ukazatelem je i silně nakyslý zápach.

Pokud je ale druhý jmenovaný pouze mírný, je možné maso ještě okamžitě zpracovat. Důkladně ho omyjte a vložte do horké vody. Ta musí mít teplotu vyšší než 70 °C. Mírný zápach totiž ukazuje na počáteční bakterie hniloby, které se tvoří v chladném prostředí. V tomto případě nejde o množení bakterií salmonely, která je velmi nebezpečná.

Foto: Shutterstock, zdroj: Gourmandiz

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments