S pečícím papírem je před použitím nutné udělat jednu věc. Češi to ale neví a mají to špatně

Pergamenový papír je skvělý vynález. Vyložíte-li s ním pekáč nebo dortovou formu, už nikdy se nestane, že byste z něj museli koláč dolovat lžičkou. Žádný pokrm už se k nádobě nepřilepí, protože jste ji nerovnoměrně vysypali moukou. A i když se jedná o výrobek na jedno použití, poslouží vám ve více případech, než se může zdát.

Před použitím zmačkejte

Menší nevýhodou je, že papír, prodávaný v ruličce, má tendenci se po rozvinutí opět smotat. Tomu se ale dá lehce zabránit. Ustřihněte potřebné množství pergamenu, zmačkejte ho a znovu narovnejte. Plech navlhčete vodou a teprve teď na něj položte papír. Jednak zmačkáním ztratí vůli se rolovat a také se na kratší dobu k mokrému plechu přilepí.

Využijte kolíčky

Pokud ale nádoba, ve které se chystáte péct, má vyšší okraje, můžete pergamen zkombinovat s tukem. Na dno položte pečicí papír a boky vymažte olejem a vysypte moukou.

Nechce vám papír držet na vyšších okrajích nádoby, odchlipuje se a znemožňuje tak vlít dovnitř těsto? Přichyťte ho k okrajům kolíčky! Až formu naplníte, kolíčky odstraňte a můžete dát do trouby péct.

Chybí vám zdobička cukroví?

Žádný problém. Vytvarujte si z pečicího papíru kornout a jeho úzkou spodní část ořízněte nožem tak, aby vznikl malý otvor. Pak už jen zdobící sáček naplníte krémem a můžete začít zkrášlovat.

Cukroví, připravené ke zdobení nebo polévání čokoládou, položte také na rozprostřený pergamen. Neušpiníte si tak pracovní desku a ušetříte čas strávený mytím pokapaných povrchů.

Foto: Shutterstock

Nebaví vás mýt sendvičovač?

Pokud máte rádi toasty, určitě vám vadí, jak se sýr do toustovače pokaždé zapeče. Jenže dostat ho z něj, je oříšek. Namočit přístroj nejde, a pokud má teflonový povrch, nemůžete ho ani oškrábat. I v tomto případě vám pomůže pergamen. Jednoduše toustovač vyložte nahoře i dole pečicím papírem a toast vložte mezi oba listy. A je po problému.

Sýr nepatří do igelitu

Koupili jste si tvrdý sýr? V obchodu je prodávají v igelitové fólii, která je ale určená jen pro krátkodobé skladování. Udržuje totiž vlhkost, která podporuje růst plísní. Raději ho proto přebalte do pečicího papíru. Ten umožní sýrům dýchat a ony vám pak vydrží mnohem déle čerstvé.

Využijte ho při zamrazování hamburgerů, kuřecích prsou nebo jiných porcovaných potravin. Pokud jednotlivé díly od sebe oddělíte pečícím papírem, nebudete už mít problém s odebíráním potřebného množství. Oddělené porce se vám neslepí dohromady.

Poradí si i se zipem

Když se vám zasekne zip u bundy nebo kalhot a nejde s ním pohnout, zkuste ho otřít pergamenem. Jednotlivé články by se měly opět srovnat a začít fungovat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments