Šéfkuchař odhalil zaručený trik, aby vývar zůstal krásně čirý. Lidé to dělají většinou špatně

Kuřecí vývar je jednou z nejčastěji vařených polévek. Je chutný, vhodný pro děti, seniory i nemocné lidi. Dodá spoustu energie, vitamínů i živin a dokáže prohřát i zahnat hlad. Aby však všechny tyto vlastnosti splňoval, je třeba, aby byl správně připravený.

Jednoduchá polévka

Uvařit kuřecí vývar je docela snadnou záležitostí. Stačí uvařit maso, kořenovou zeleninu a přidat to správné koření. Přesto však lidé stále dokola opakují stejné chyby a kvůli nim pak jejich domácí vývar není tak dobrý jako od profesionálů. Pojďme se na nejčastější chyby podívat.

Výběr masa

To, jaké pro kuřecí polévku, zvolíte maso, je samozřejmě naprosto zásadní. Je to hlavní surovina a ovlivní výslednou chuť vývaru.

Nejčastěji se pro vývar vybírají kuřecí hřbety, krky, či křídla nebo stehna. Mimo jiné se to hodí i proto, že jde často o zbytky, které v kuchyni jinde nevyužijeme a zbytečně bychom je vyhazovali. Tyto části kuřete jsou však pro polévku vhodné i z dalších důvodů – jsou tučné a tuk je nositelem chuti, díky tuku a kostem tedy získá vývar mnohem lepší chuť a větší sílu.

Pokud chcete mít vývar krásně čirý, doporučuje se sáhnout pro kuřecí prsa – bohužel to však na chuti bude znát, vývar bude zkrátka slabší.

Sbírejte pěnu

Při vaření masa vždycky vznikne během prvních pár minut pěna – tu vždycky seberte z povrchu, ať vám nedělá ve vývaru neplechu.

Foto: Shutterstock

Volba zeleniny

V klasickém vývaru nesmí chybět mrkev a cibule, sáhnout též můžete po kořenu petržele a celeru. Zapomenout byste neměli také na česnek. Cibuli vařte ve vývaru ve slupce, díky ní získá vaše polévka lákavou zlatavou barvu.

Jak dlouho vývar vařit?

V posledních době se rozmohl názor, že vývar by se měl táhnout několik hodin, ideálně přes noc. Je pravda, že polévka tím získá ještě silnější a výraznější chuť. Nicméně při běžných příležitostech stačí vývar vařit 2-3 hodiny, aby měl požadovanou chuť a barvu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Kuřecí stehna do vývaru? Proč? Pečená jsou lepší.
Nejlepší vývar je ze slepic (když pominu hovězí, jehněčí nebo kozí)