Šéfkuchař upozornil na to, co nikdy nesmíte přidat do míchaných vajec. Nechápe, proč to tam tolik lidí dává

Míchaná vejce patří díky své rychlé a nenáročné přípravě k nejoblíbenějším a nejjednodušším jídlům. Ačkoliv by se mohlo zdát, že si lidé tento pokrm už osvojili, mnozí stále bohužel neví, co něj patří a co naopak nepatří.

Oblíbená přísada, která tam ale nepatří

Jeden ze známých šéfkuchařů se pozastavil nad častou praktikou, kterou lidé při přípravě míchaných vajec dělají. Podle něj dokáže doslova zničit chuť tohoto jinak skvělého jídla.

Šéfkuchař Dan Joines, který je nositelem mnoha ocenění, upozornil na skutečnost, že pokud do míchaných vajec přidáváte mléko, děláte jednu z největších chyb, jaké můžete udělat. Jde přitom o rozšířenou věc, a to nejen v České republice, ale také ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických.

Do míchaných vajec nikdy nedávejte mléko. Přišli byste tak o jejich autentickou chuť a naopak zvyšujete pravděpodobnost, že je budete mít gumové. Vždy dejte přednost máslu. Před vylitím vyšlehaných vajec na pánev se také ujistěte, že jsou zlatavé a ne hnědé. Vajíčka míchejte na mírném až středním ohni,” uvedl šéfkuchař Joines.

Foto: Shutterstock

Vejce budou řídká a bezbarvá

Míchaná vejce by podle tohoto šéfkuchaře měla být řídká, ovšem tak, aby držela pohromadě. Zapravdu mu přitom dávají i další odborníci na vaření. Šéfkuchař Luke Selby považuje přidání mléka do míchaných vajec za obrovskou chybu, protože potom je pokrm velmi řídký a připomíná školní stravu.

Odbornice na stravování Rachel Phippsová zase uvádí, že přilití mléka do vajec je zaručený způsob na to, jak se připravit o vynikající chuť. Zároveň dá jídlu takovou barvu, kterou připomíná zařízení hromadného stravování.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Toscana
Toscana
1 rok

O tom jsem nikdy neslyšel. Jinak smažený vejce je to jedno z nejhorších jídel co může být. Je to dobré, ale toho cholesterolu.

Martin
Martin
1 rok

No o přidávání mléka do vajíček jsem už slyšel avšak ne v kombinaci s vajíčky míchanými. To by se dalo pochopit že to někdo dělá aby řekněme uměle zvětšil množství. Takže veřejné vývařovny a pod. Musí to být ale hnus. Jinak si myslím že docela běžně se mléko do vajíček přidáva v případě obalování řízků v trojobalu.

David
David
1 rok

Proč mléko? 😄 To slyším poprvé že by se používalo do vajec jako tuk mléko. To musí být mňamka vařeno/smažený vejce. 😆

Jiří
Jiří
1 rok

Dělal jsem vejce na másle a oproti oleji super a mléko do vajec dává akorát blázen.

Milan
Milan
1 rok
Reply to  Jiří

Vejce na oleji? To musí být hnus. Jediné na sádle nebo másle. Jinak jsem asi blázen, protože já dávám mléko do míchaných vajec úplně běžně. Jsou pak krásné vláčná, nevysušená.

Jiří kuchta
Jiří kuchta
1 rok

O takové pitomosti jako je mléko do vajíček jsem nikdy neslyšel. Jestli si to autor nevymyslel – je okurková sezona

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Pro pro nekonečný vesmír! Ukažte mi ty dva debily! Toho,co do vajíček se.. majonézu a toho,co tam leje cokoli!