Škodlivé účinky kofeinu, které hýbou zdravím

espresso

Jestliže je pro vás káva ten pravý relax a neumíte si bez ní představit své vstávání nebo běžný den, zpozorněte. Přiměřené množství tohoto teplého nápoje může nastartovat unavené tělo, avšak častý příjem kofeinu zdravému organismu ubližuje.

Hlídejte si rytmus srdce

Někteří z nás mohou vypít litry kávy a jejich srdce bude dál fungovat perfektně. U slabších jedinců ale zvýšený přísun kofeinu dokáže vyvolat zvýšení krevního tlaku, špatnou činnost srdce a v krajním případě infarkt. Pokud váš tlak nebezpečně mění svou hladinu, raději se kávy vzdejte.

Pozor na překyselení

Limonády obsahující kofein nebo samotná káva mohou ve větších dávkách podráždit žaludek. Požití způsobuje zesílení kyselého prostředí, což po čase míří k závažným problémům. Předcházet obtížím lze konzumováním zásadotvorných potravin nebo omezením dávky kofeinu. Pokud je tato látka ve zcela prázdném žaludku, například po ránu, nedělá jí problém vyvolat křeče nebo silné pálení žáhy.

Ruku v ruce s překyselením jde také ztráta vápníku, za kterou je kofein částečně zodpovědný. Jeho nedostatek způsobuje oslabení kostí a mnoho dalších poruch.

Mějte po ruce sklenku vody

Jistě vás již v restauraci někdy potěšilo, že servírka přinesla společně s kávou sklenku vody. Kofein totiž s ledvinami netvoří přátelský pár a podněcuje k častějšímu vylučování moči. Potom je nutné organismus znovu hydratovat, a to nejlépe sklenkou čisté vody.

Když se nedaří usnout

Ojedinělá není ani situace, kdy přijde chuť na kávu ve večerních hodinách, a pak je téměř nemožné usnout. Vyvarujte se tedy pití kofeinového nápoje před spánkem. Pokud chcete kávu na svůj večerní program i přes to zařadit, zkuste svůj organismus na tento zvyk naladit a možná vám usínání nebude činit takový problém, jako na začátku. Taková situace je ovšem zcela individuální. V případě, že se stále obracíte do ranních hodin v posteli, raději kávu či jiný kofeinový nápoj ze svého večerního programu vymažte.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.