Skutečnou úlohu zásuvky pod troubou nezná téměř nikdo. Většina lidí ji používá naprosto chybně

Některé typy sporáků mají šuplík, který je určený k uchování jídla teplého po upečení. Po upečení byste tedy měli maso nebo slaný koláč přemístit pod troubu. Možná se vám to zdá šílené, zvláště pokud šuplík moc často nečistíte a slouží především jako odkladiště pekáčů.

V šuplíku můžete nahřát talíře

Je dobré zkontrolovat, zda váš manuál k troubě obsahuje informace o funkci šuplíku. Případně si můžete vyzkoušet, jak dlouho po pečení zůstávají pekáče v šuplíku teplé. Šuplík může sloužit také k uložení čerstvě uvařeného jídla nebo k předehřátí talířů před servírováním oběda.

Nenechávejte v šuplíku plastové nádobí

Pokud jste na svém sporáku nenašli tlačítko zahřívacího šuplíku a máte volný prostor, který je navržen pouze pro uložení pánviček a pekáčů, pak je lepší něm neuchovávat žádné plastové nádoby, protože by se vlivem zbytkového tepla mohly zkroutit.

Starší trouby bývají méně izolované, a i když zásuvky pod nimi nejsou primárně určené k uchování teplých pokrmů, přesto se při pečení v troubě zahřívají. Můžete je tedy využívat k udržování teplých pokrmů, ale mějte na paměti, že zásuvka dokáže ohřát pouze již ohřáté jídlo, nikoliv potraviny vytažené z ledničky nebo v pokojové teplotě.

Foto: Shutterstock

Důležitá je hygiena

Pokud chcete využívat šuplík k udržení pokrmů při určité teplotě, je důležité ji pravidelně čistit, stejně jako troubu. I když není umístěna ideálně pro čištění, její údržba je relativně snadná a méně náročná než u trouby.

Šuplík není určený k dlouhodobému skladování jídla

Je důležité si uvědomit, že tento šuplík není prostor pro dlouhodobé skladování jídla.  To by pak bylo vystavené velkým teplotním změnám, což by ovlivnilo jeho kvalitu. Není zde také vhodné uchovávat hořlavé věci, protože se při pečení v troubě zahřívá.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments