Skvělá potravina, která vám sníží cholesterol o 50 %. Musíte si ji ale dát ve správný čas dne

Pokud bojujete s vysokým cholesterolem nebo máte tušení, že do budoucna byste mohli, bude potřeba upravit své stravování. Velmi podstatné je nejen to, co jíte, ale také kdy to jíte. Nejprve se vrhneme na potraviny, které pomohou cholesterol snížit, pak na doporučení, kdy je konzumovat.

Rozpustná vláknina

Najdeme ji ve fazolích, luštěninách, celozrnných výrobcích, lnu, jablcích a citrusech. Rozpustná vláknina cholesterol znatelně snižuje přibližně po čtyřech týdnech. Proto buďte trpěliví a vytrvalí a nezapomeňte výše zmíněné potraviny zařadit do jídelníčku.

Dostatek ovoce a zeleniny

Co se konzumace ovoce a zeleniny týče, vůbec se nemusíte omezovat. Snížíte tím nejen svůj cholesterol, ale také možné riziko srdečních onemocnění.

Koření a bylinky

Když ochucujete jídlu, nemusíte se omezovat pouze na sůl a pepř. Používejte další koření a klidně také čerstvé bylinky. Cholesterol nejúčinněji snižuje česnek, kurkuma a zázvor. Ze sušeného koření vyzkoušejte oregano, šalvěj, mátu, tymián, hřebíček a nové koření, z čerstvých bylinek pak majoránku, kopr a koriandr.

Nenasycené tuky

Spoustu tuků, které jíme, jsou nasycené, a ty cholesterol zvyšují. Proto vsaďte na tuky nenasycené, mezi které patří avokádo, olivy, ořechy a tučné ryby.

Foto: Shutterstock

Sója

Sóju konzumujte co nejméně zpracovanou, takže místo proteinových extraktů a doplňků zkuste najít způsob, jak do jídelníčku zařadit přímo sójové boby nebo sójové mléko.

Zelený čaj

Denní konzumace pravého zeleného čaje výrazně snižuje cholesterol. Jeho pitím navíc snižujete také riziko srdečních onemocnění, včetně infarktu.

Kdy je nejlepší čas pro konzumaci?

Někteří lékaři tvrdí, že není jedno, v kterou denní dobu si potraviny snižující cholesterol, dáte. Nikdy neuděláte chybu, když hned ráno začnete zdravě, proto k snídani zvolte ovesné vločky s ořechy a semínky a trochu ovoce.

Dalším záchytným bodem je večeře, na noc potřebujete cholesterol snížit, ne zvýšit. Zdravou večeři může představovat ryba s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a zelenina.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments