Slavný obrácený koláč. Jablečná delikatesa, kterou zvládne každý. Kam se na něj hrabe štrúdl

Kdo by neznal jablečný závin, štrúdl nebo také štrudle. Oblíbený jablečný moučník u nás již zdomácněl. Většina z nás má ráda příjemnou kombinaci nakyslých jablek a sladké chuti. Doma si teď můžete připravit i moučník, jehož původ provází v rodné Francii legendy. Obrácený jablečný koláč je v zemi svého původu známý jako Tarte Tatin.

Čemu vděčí Tarte Tatin za své jméno?

Legenda vypráví o dvou sestrách, které ve své restauraci připravovaly koláč s jablky. Jedna z nich z nepozornosti zapomněla dát pod jablka těsto, a tak ho, ze zvědavosti, položila až na jablka. Jiná verze mluví spíše o nešikovnosti jedné z nich, která při vyndávání z trouby koláč upustila, ale protože už nebyl čas připravit nový, sebrala ho a servírovala ho s jablky na povrchu.

Ať už je tato legenda pravdivá nebo ne, získává si moučník Tarte Tatin tolik příznivců, že by bylo škoda jeho kouzlo neobjevit i v našich domácnostech.

Jak nám chutná

Stejně jako u jablečného závinu na první ochutnání zaujme vláčná, šťavnatá chuť sladkokyselého ovoce. Tato chuť je ale doplněna voňavým karamelem, který mu dodává osobitost.  Jeho příprava není složitá a to i díky tomu, že je obrácený naruby. Nepovede-li se vám udělat ukázkové těsto, nemusíte se bát, že by případné hosty nezaujal. Všechny nedostatky totiž právě jeho otočením zakryjete.

Foto: Shutterstock

Jednoduché ingredience pro přípravu těsta

Pro přípravu těsta stačí následující:

  • 225 g hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 celé vejce
  • 40 g másla
  • špetku soli

Ze všech ingrediencí vypracujte pevné těsto, které nechte minimálně hodinu uležet zabalené v potravinové fólii v lednici. Mezi tím si můžete připravit jablka s karamelem.

Na karamel potřebujete pouze tři ingredience:

  • 40 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • lžičku skořice nebo pět kousků badyánu

Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi připravte karamel. Rozpusťte máslo a cukr a do zezlátnutí nechte povařit. Poté přidejte koření a nakrájená jablíčka. Z každé strany 5 minut restujte, aby jablka lehce změkla a aby se v karamelu dobře obalila. Hotovou směs nalijte na pekáček tak, aby pokrývala celé jeho dno.

Vyndejte těsto, rozválejte válečkem a zakryjte jím všechno ovoce. Nakonec těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a tekutina nevytekla po okrajích. Pečte na 180 °C asi 30 minut.

Poté, co vyndáte koláč z trouby, ho nechte chvíli chladnout. Pokud byste ho vyndali dříve, mohlo by se rozpadat. Po zchladnutí položte velký talíř nebo tác na pekáč a obraťte ho. Koláč můžete servírovat s kopečkem oblíbené zmrzliny, šlehačky nebo lžičkou jogurtu, která jeho chuť odlehčí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Bohumila
Bohumila
1 rok

Já zkoušela dnes a po delší době se mi podařilo těsto vypracovat jde to ale chvíli to trva

Babkova
Babkova
2 let

Vypracovat těsto z těchto surovin? Kdo to dokáže? I s vajíčkem je to jen drobenka.

Juu
Juu
2 let
Reply to  Babkova

Zrovna dělám, jako do každého tuhého těsta jsem přidala mléko, cca 3 lžíce. Uvidíme:-)

Popelka73
Popelka73
2 let
Reply to  Babkova

Asi někdo zapomněl poměr surovin. Z tohoto nejde vypracovat žádné těsto. Přidala jsem vajíčko, teochu oleje a ještě trochu mouky a vypadá to konečně jako těsto