Slinivka je pro tělo klíčová. Je však velmi citlivá na stravu, některé potraviny ji doslova ničí, raději se jim vyhněte

Pankreas neboli slinivka břišní je součástí trávicí soustavy. Tato žláza mezi žaludkem a páteří vytváří inzulín a další hormony i pankreatické šťávy pro trávení.

Pozor na záněty

Slinivka slouží k trávení přijaté potravy. Pokud se poškodí, může dojít k rozvinutí cukrovky, protože uvolňující se inzulín a glukagon regulují hladinu krevního cukru. Akutní zánět slinivky poznáte podle bolestí břicha a zvracení. Může skončit i smrtí. U chronické pankreatitidy hrozíkromě diabetu i rakovina slinivky.

Životní styl při péči o slinivku

Zapomeňte na hektický životní styl a stres, vynechejte alkohol i kouření a tuky. Se slinivkou souvisí i kardiovaskulární onemocnění, nadváha a obezita. Musíte dodržovat dietní jídelníček, nehřešit ve fast foodu a cukrárně, jíst pravidelně 5 až 6 menších porcí, dbát na dostatek pohybu, relaxace i spánku.

Vhodné potraviny

Volte potraviny, které mají protizánětlivé účinky a podporují trávení. Vhodné jsou probiotické potraviny, česnek, borůvky nebo tmavé hroznové víno bez pecek. Vhodné jsou kompotované třešně a švestky a luštěniny v nálevu.

Maso

Vyhněte se smaženému a grilovanému masu, uzeninám, tučnému masu, hovězímu, vepřovému a jehněčímu. Volte libové kousky. Nepoužívejte průmyslově zpracované maso obsahující steroidy, růstové hormony a antibiotika. To se hlavně vyskytuje u hojně doporučovaných a konzumovaných kuřat a jiné drůbeže. Vsaďte proto na maso z domácích a farmářských chovů.

Mléčné výrobky

Smetana a smetanové omáčky jsou těžce stravitelné. Omezte smetany s vyšší tučností, tučné zakysané smetany a mléčné výrobky. Volte ty s obsahem tuku do 3 %, nízkotučné a polotučné tvarohy, čerstvé sýry a kysané mléčné výrobky.

Cukry

Nadměrná konzumace cukru vede k zánětu slinivky břišní i rozvoji cukrovky. Vyhněte se sladkostem, bílému pečivu i kečupu. Sledujte obsah cukru v potravinách. Stačí vám čerstvé ovoce.

Tuky

Nadměrná konzumace tuků vede k fibróze a postižení žlázové tkáně. Používejte kvalitní tuky a jen v omezené míře. Dbejte na celkovou změnu jídelníčku.

Zelenina, který nadýmá

  • zelí
  • cibule
  • česnek
  • pórek
  • kedlubny
  • papriky

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.