Snadný trik, jak v obchodě poznat ten nejšťavnatější meloun. Takto už se nikdy nespálíte

Melouny nám přinášejí nejen letní osvěžení, ale také příliv úžasných živin a vitamínů. Když si je ale kupujeme, často se necháme napálit a domů si přineseme kousek, který má ještě do ideální zralé podoby daleko. Jak poznat zralý meloun?

Lze to poznat podle odstínu melounu?

Mnozí z nás si myslí, že zralost určí podle barvy melounu. Tím se ale nelze řídit už jen proto, že oblíbené letní pochoutky existuje mnoho odrůd a každá má svou specifickou barvu. S odstínem by tedy mohl pomoci pouze odborník na jednotlivé kultivary, což většina z nás není.

Všímejte si jednoho bodu melounu

Zatímco barva nám příliš nepomůže, zaměříme se na jedno specifické místo na melounu. Zralý meloun totiž na své pečeti, tedy na opačné straně od stopky, vykazuje trochu měkkou strukturu. Takto bychom měli určit, zda je již meloun připraven ke konzumaci.  

Stonek a pečeť

Stonek by od zralého melounu mělo být snadné oddělit. Pokud tedy stonek stále zůstává a vidíte jej na vašem vybraném kousku, mějte se na pozoru. Tato volba zřejmě nebude ta nejlepší. Na straně pečeti byste měli registrovat jemně měkké místo.

Foto: Shutterstock

A co vůně melounu?

Budete si kupovat krájený meloun? Zde si všímejte také čichových vjemů, které pomohou určit zralost jednotlivých kousků dobroty. Vůně by měla být nasládlá a příjemná, charakteristická pro meloun.

Za žádnou cenu nekupujte ovoce, u kterého cítíte svíravý čichový podtón. Zde již probíhá proces kvašení a domů byste si přinesli předražené zbytky pro slepice či bioodpad. Současně se také snažte, abyste nekoupili meloun, který je ještě málo zralý. Zralé ovoce by mělo mít svou typickou vůni, nikoliv nazelenalý odstín a žádnou vůni.

V obchodě raději obětujte chvilku svého času, než abyste přinesli domů nepoživatelný kus potraviny.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments