Řezník prozradil, jak v obchodě okamžitě poznáte, že je maso dobré. Už vás nikdy nenapálí

Pokud rádi připravujete maso, určitě chcete, aby byl výsledek co nejlepší. Proto je vždy dobré ho pečlivě vybírat už při jeho nákupu. Jeho čerstvost je základem pro kvalitní pečínku, pečené kuřátko, nebo šťavnatý steak. Nenechte se zmást triky prodejců a vyberte si to pravé pro vás.

Výběr masa

Při výběru je samozřejmě stěžejní druh, který zvolíte. Velký rozdíl je mezi kuřecím, hovězím i vepřovým. Na první pohled můžete samozřejmě vsadit na barvu. Nespoléhejte se pouze na datum spotřeby, může se totiž stát, že maso nebude dobré již před ním. Vše závisí na způsobu zpracování a také jeho uchovávání a teplotě v chladničce.

Nejprve se tedy orientujme podle barvy masa. Ta ale není vždy taková, jakou si představujeme. Vepřové je šedě narůžovělé, kuřecí je naopak bělavé, občas i lehce nažloutlé. Červené maso, jako je hovězí, získává v případě, že je vakuově zabaleno, nafialovělý odstín. Jakmile se ale na mase objeví načernalé nebo zelenkavé skvrny, vzniká velké riziko plísní. Takovému kousku se obloukem vyhněte.

Vůně masa

Spolehlivým ukazatelem při výběru masa je také jeho vůně nebo pach. Ten určí, zda můžete maso ještě konzumovat. Bohužel však v současné době nemáme ve většině případů přístup k čerstvému masu a kupujeme ho již vakuově balený.

Maso si tedy důkladně očichejte před tím, než se vrhnete na jeho vaření či pečení. Pro určení čerstvosti v obchodech neváhejte použít trik, který používají i zkušení řezníci. Vybraný kousek si před jeho nákupem osahejte.

Foto: Shutterstock

Poznejte dobré maso

Osvědčeným způsobem, jak rozpoznat čerstvé a hlavně dobré maso, je jednoduchý test prstem. Stačí, abyste maso na pár vteřin stlačili konečky prstů. Poté, co ho „pustíte“, sledujte, co se bude dít. V případě, že se opět vrátí do původního stavu, se nemusíte ničeho bát. Je čerstvé a připravené k použití.

Zjistíte-li, že se část, která byla vystavená tlaku prstů, nevrací, zpozorněte. Vybraný kus není rozhodně čerstvý a to i v případě, že etiketa mluví jinak. Na vině může být špatné skladování. Vy ale raději sáhněte po jiném kousku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Santé+

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

“Jeho čerstvost je základem pro kvalitní pečínku, pečené kuřátko, nebo šťavnatý steak.”
Steak z čerstvého masa může dělat jen absolutní neznalec. Steak je naopak potřeba připravit z masa aspoň 14 dnů vyzrálého. A právě podle toho, že se ten důlek po tlaku prstu nevrátí, je známkou dobře vyzrálého masa na steak.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Tomáš

Ten důlek si spletli s rybou 😀