Špindlerovský guláš nemá konkurenci. Proto ho miluje i šéf Zdeněk Pohlreich

Mohlo by se zdát, že co česká rodina, to unikátní recept na guláš. Na základní recept existuje nespočet variací, liší se rady ohledně druhu použitého masa i postupu. Vyzkoušejte špindlerovský guláš, zaručeně vám zachutná.

Oblíbený český guláš

Maďarský původ guláše je částečně sporný, původní pastevecká polévka, která se připravovala z masa, se od zahuštěného guláše s houskovým knedlíkem od základů liší. A podušené hovězí maso na paprice? To připravovali hlavně Turci.

Maďarský guláš připravují Maďaři pod názvem perkelt. Francouzi mají vlastní variaci v podobě ragú.

České guláše objevíme z hovězího, vepřového i zvěřinového masa. S oblibou připravujeme buřt guláš, fazolový guláš, bramborový guláš nebo guláš z hlívy ústřičné. Vegetariáni mají vlastní variace na guláš z červené řepy nebo sójového masa. Tradiční recept doporučuje hovězí kližku. Maso se osmahne na cibulce, přidá se paprika a pomalu se dusí ve vývaru. Nakonec se pokrm zahustí.

Špindlerovský guláš

Špindlerovský guláš, na kterém si pochutnával Zdeněk Pohlreich, na kvalitě masa rozhodně nešetří. Na přípravu používá pravou hovězí svíčkovou. Do guláše přidávají i žampiony a červenou cibuli. Špindlerovský guláš se liší také v příloze. Namísto čerstvého krajíce chleba nebo houskových knedlíků, si na něm budete pochutnávat v kombinaci s propečenými bramboráčky.

Foto: Shutterstock

Recept na špindlerovský guláš

Na malé kostičky nakrájejte 600 g pravé svíčkové, promíchejte je se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a olejem. Oleje je zapotřebí asi 100 g a česneku 2 až 4 stroužky, podle velikosti. Červenou cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi. Přidejte maso a duste do změknutí. Vmíchejte dvě nakrájené barevné papriky, 50 g žampiónů, feferonku. Směs ochuťte ostrým kečupem a rajčatovým protlakem. Nakonec vmíchejte lžíci sladké papriky. Servírujte na opečeném bramboráčku, ozdobte proužky papriky a kolečky červené cibule.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Mirek
Mirek
1 rok

Kaťák z hovězí svíčkové. Už jen zasypat sýrem 😀

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Mirek

😀 a zalít kečupem…škoda toho masa

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Aster

Lid si žádá 😛

Jiří Beneš
Jiří Beneš
1 rok

Dělat guláš z masa, které stojí víc, než tisíc korun za kilo je snobská pitomost

Mirek
Mirek
1 rok
Reply to  Jiří Beneš

Souhlasím je to jen ukázka toho když nevědí co roupama.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Mirek

Jíš chlebovou polívku a k tomu sklenici vody, nebo jíš jako většina lidí a tudíž nevíš co roupama?

Jeden si dá pořádný kus masa a druhej zase krabičku cigaret. Každý si vybere.

Last edited 1 rok by Xavier
Aster
Aster
1 rok
Reply to  Xavier

Když už koupím pořádný kus svíčkové, tak z ní snad neudělám guláš – to se dá přece využít na lepší věci, na které se sebelepší kližka využít nedá.

Ke chlebové polívce (řádně ochucené) je leší pivo…

Milan
Milan
1 rok
Reply to  Jiří Beneš

Taky si myslím