Správná teplota v lednici je zásadní. Jen tak udržíte potraviny chutné a zároveň ušetříte za energii

Máte teplotu v lednici nastavenu na 8 °C z důvodu úspor elektrické energie? Pak ohrožujete zdraví celé rodiny, protože se jedná o teplotu, kdy se mohou přemnožit nebezpečné bakterie. Jaká je správná teplota v lednici a které potraviny patří na jednotlivé police?

Ideální teplota v lednici

Víte, na kolik stupňů máte doma nastavenou lednici? Nebudeme daleko od pravdy, když náš tip bude 7 či 8 stupňů. A víte, kolik je doporučovaná teplota? Minimum toho, co přístroj nabízí. Správně by se teplota v lednici měla pohybovat okolo 3 °C, což koresponduje například s doporučenou teplotou pro skladování kuřecího masa nebo uzenin.

Úspora energie

Bohužel většina z nás se obává zvýšené spotřeby elektrické energie, protože nelze ignorovat skutečnost, že každý stupeň, o který musí lednice potraviny vychladit více, znamená zvýšení spotřeby elektrické energie o přibližně 6 %.

Správné uložení potravin v lednici

Jednotlivé police v lednici mají svůj účel a v různých částech lednice můžete očekávat jinou teplotu. Nejchladnější místo v lednici je ve spodní části. Čím vyšší patro, tím vyšší teplota. Zároveň hraje roli to, jak často lednici otevíráte a jak dlouho necháváte dvířka otevřená. Obecná doporučení pro rozmístění potravin je třeba srovnat s doporučením výrobce vaší lednice. Moderní přístroje mají nejrůznější přídavné zásuvky s jinou vnitřní teplotou.

Zasedací pořádek v lednici

  • Veškeré mléčné výrobky, tedy sýry, jogurty, tvaroh a mléko, by měly být v horní části. Na nejvyšší polici ukládejte právě ty. Mléko může být na dveřích lednice, ale rovněž v horní části.
  • Dvě prostřední poličky jsou určeny pro uchovávání hotových jídel. Tedy pokrmů, které jste uvařili a část nebyla zkonzumována. Do těchto polic patří také uzeniny.
  • Mezi velkým spodním šuplíkem a první policí bývá menší šuplík. Tam patří čerstvé maso a ryby.
  • Spodní, prostorný šuplík, je určený pro skladování zeleniny a ovoce, kromě brambor.
  • Do dvířek patří veškeré hotové omáčky a dochucovadla.

Správná teplota v mrazáku

Ani v mrazáku nemáte zřejmě nastavenou správnou teplotu. Ta by se měla pohybovat mezi -20 až -22 °C.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments