Správné potraviny pro udržení kloubů ve skvělé kondici. Zbavte se nepříjemné bolesti

To co jíte, pomůže udržet klouby a kosti silné. Protizánětlivé strava podpoří jejich zdraví, říká odborník na sportovní výživu Nancy Clark, autor Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook. Jezte přirozenou stravu a méně zpracované potraviny, méně smažených a grilovaných pokrmů a trans-tuků, které zvyšují riziko zánětu.

Dostatek pohybu, cvičení, vyvážená strava a obecně péče o sebe jsou klíčem ke správné pohyblivosti kloubů. Vsaďte na 7 správných potravin, jak uvádí webmd.com.

Foto: Shutterstock

Třešně

Třešně získávají karmínovou barvu z přírodních rostlinných chemikálií antokyanů. Několik studií ukázalo, že čerstvé třešně a třešňová šťáva omezují zánět. Několik studií také spojuje konzumaci čerstvých třešní s menším výskytem dny. Pomáhají i podobně zbarvené plody, jako borůvky, ostružiny, maliny, višně a granátová jablka.

Červené papriky

Červené papriky obsahují hodně vitamínu C, který pomáhá tělu vytvářet kolagen, který je součástí chrupavek, šlach a vazů, které tlumí nárazy kloubů a drží je pohromadě. Zařaďte také citrusové plody, rajčata a ananas.

Konzervovaný losos

Zvažte také konzumaci konzervovaného lososa s kostmi. Obsahuje vápník a vitamín D, které pomáhají udržovat kosti silné a omezit zánět. I losos obsahuje omega-3. Přidejte přirozeně mastné ryby, jako jsou pstruzi nebo sardinky. Dále jsou vhodné mléčné výrobky, jako bílé jogurty nebo mléko s nízkým obsahem tuku.

Ovesné vločky

Celá zrna, jako jsou ovesné vločky, jsou spojena s nižší úrovní zánětu. Rafinovaná zrna, jako je bílá mouka, mají naopak opačný účinek. Přidejte ořechy a semínka, quinou, hnědou rýži a ječmen. Tyto potraviny pomáhají pro regeneraci kloubů.

Kurkuma

Kurkuma je bohatá na chemikálii zvanou kurkumin. Jedna ze studií zjistila, že extrakt z kurkuminu funguje na zmírnění bolestí kolen stejně jako ibuprofen. Můžete použít i kari koření. Protizánětlivé vlastnosti má i skořice a zázvor.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují mnoho živin, které působí proti zánětům, včetně omega-3 mastných kyselin. Vlašské a jiné ořechy však mají i hodně kalorií. Jejich konzumaci omezte na jednu hrst denně. Přidejte drcené lněné semínko a řepkový olej.

Kapusta

Kapusta a další tmavé listové zeleniny jsou bohaté na živiny, které podporují zdraví kloubů, včetně antioxidantů beta-karotenu a vitamínu C. Zelí, kapust, růžičková kapusta, brukev zelná, brokolice a bok choy či pak choi jsou vynikajícím zdrojem vápníku, který pomáhá udržovat kosti silné.

Foto: Shutterstock, zdroj: webmd.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments