Srazí cukr v krvi do 30 minut. Toto jídlo je v tom vůbec nejlepší, uvedl lékař

Lidstvo podle všeho doplácí na své vlastní výtvory. Přibývá nejrůznějších zpracovaných jídel a lidé je konzumují stále častěji. Jsou to přitom právě tyto pokrmy s vysokým obsahem soli a cukru, které stojí za obrovským nárůstem případů cukrovky druhého typu, tedy té, která je získaná v průběhu života. Ačkoliv toto onemocnění mnozí lidé podceňují, je třeba si uvědomit, že je nevyléčitelné a značně snižuje kvalitu života.

Co zmůže obyčejná okurka

Cukrovka se obvykle objeví náhle, a to tehdy, když tělo z nějakého důvodu přestane produkovat hormon inzulin, případně se vůči němu stane rezistentní a necitlivé. Každoročně v České republice postihne desetitisíce lidí. Existují však potraviny, které fungují jako léčba či prevence cukrovky.

Pokrmy, které dokáží dostat pod kontrolu krevní cukr, mají jedno společné. A tím je nízký glykemický index. Jedním z příkladů, a to hned možná tím nejúčinnějším, je obyčejná okurka. Ta má glykemický index na hodnotě 15 a už několik studií ji spojilo s tím, že dokáže snížit cukr v krvi.

První studie naznačují, že okurka je jednou z nejefektivnějších rostlin nejen ve snížení hladiny krevního cukru, ale také rizika hypoglykémie v době, kdy cukr v krvi dosáhne vrcholu,” uvádí odborný web WebMD. Okurky jsou plné karbohydrátů a jsou dobrou volbou pro ty, kdo mají zvýšený krevní cukr.

Foto: Shutterstock

Velmi rychlý účinek

Studie vědců z Kalifornské univerzity publikovaná v časopise Journal uvádí, že za příznivým účinkem okurek je pravděpodobně jejich hlavní látka, kterou obsahují, což je kukurbitacin. Ten má řadu zdravotních benefitů, které by v budoucnu mohly posloužit v léčbě rakoviny či právě cukrovky.

Studie zjistila, že snížení hladiny cukru nastává velmi brzy po konzumaci okurky. První efekt se dostaví do třiceti minut. K největšímu snížení pak dochází po pěti hodinách.

Tato zjištění jdou ruku v ruce s předchozí studií publikovanou v časopise Journal Plant Foods for Human Nutrition. Ta zjistila, že extrakt z okurek zvrátil většinu s diabetem spojených změn u myší.

Foto: Shutterstock, zdroje: NDTV, Express, WebMD

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments