Starý chleba nikdy nevyhazujte. Existuje pro něj speciální využití na zahradě, ze kterého budete nadšení

V případě, kdy nesníte chléb, jak s ním naložíte? Nasušíte jej na strouhanku, nebo ho vyhodíte? Ať už tak, nebo jinak, zkuste chleba využít jako hnojivo pro růže. Možná si říkáte, že stačí zajít do květinářství či zahradnictví a jednoduše koupit chemické hnojivo. To samozřejmě můžete, ale také můžete ušetřit a hnojivo si v pohodlí domova vyrobit. A to zvlášť tehdy, když je jeho výroba tak jednoduchá. Dokonce mnohdy efektivnější a ekologičtější než produkty z obchodu. 

Co přesně budete potřebovat

Jak už jsme zmínili, příprava je jednoduchá a potřeba věcí minimální. Připravte si nádobu o deseti litrech – může být i kýbl. Následně jej do jedné čtvrtiny naplňte starším chlebem, který by neměl být plesnivý. Účinky hnojiva zvýšíte, pokud přidáte jak obyčejný pšeničný chléb, tak i žitný chléb, a to nejlépe v poměru 1:1. Nyní stačí kýbl či jinou nádobu dolít vodou tak, aby hladina byla přibližně tři centimetry pod okrajem. 

Následně nádobu uzavřete a postavte ji na jeden týden na slunce. Tímto způsobem vytvoříte jakýsi chlebový kvásek. Jakmile budete chtít využít kvásek, musíte jej naředit. To znamená, že použijete jeden litr kvásku na jeden kýbl vody. Promíchejte a nalijte k růžím. 

Výroba druhého hnojiva

Na růže bude efektivně působit nejen chléb, ale také některé byliny. Připravte si nejlépe nějaký sud, velký kýbl, lavor nebo jinou nádobu. Do ní nasypte pampelišky, vytrhaný plevel a kopřivy. Připravené bylinky zalijte vodou a pokračujte tak, jako s chlebem. Zakryjte nádobu a odložte ji na týden na slunce. Po týdnu se nelekejte nevábné vůně. 

Foto: Shutterstock

Výhody hnojení pomocí chleba

Účinky domácího hnojiva vyrobeného z chleba spočívají především v droždí. Jelikož jsou plné kvasinek, pomáhají rostlinám lépe růst. To ovšem není jediná výhoda. Pomáhají zvyšovat odolnost proti chorobám a nejrůznějším škůdcům. Kořenový systém bude silnější, což zajistí lepší růst a kvalitu rostlin.

Jak postupovat při hnojení

Hnojivo také obsahuje jednoduché sacharidy, které jsou živinou pro bakterie a různé houby, proto je potřeba s hnojivem manipulovat opatrně, ať rostlinám s plody nebo zmíněným růžím neublížíte. Plodiny hnojte třikrát za sezonu. I to má ale svá pravidla. Chlebové hnojivo využijte před vypučením a následně dvakrát během růstu plodu. Květiny, a to nejen růže, můžete hnojit na jaře, ale i pokud bude mít rostlina poupata. 

Zřetel byste měli brát i na teplotu půdy. Mělo by být teplo, aby se kvasinkám dařilo. Proto je dobré tímto způsobem hnojit skleníkové rostliny. Případně využít hnojivo v letním období. Před hnojením je také dobré půdu prolít obyčejnou vodou, aby se kvasinky lépe vstřebaly. Po zalití hnojivem je také dobré nasypat kolem rostliny nadrcené vaječné skořápky, které dodají rostlinám draslík.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments