Struhadlo ostřím zásadně alobalem. Funguje potom třikrát lépe

Struhadlo máme při vaření nebo přípravě studené kuchyně často při ruce. Následným pohybem jej umazané dáváme do myčky nádobí. Časté používání a mytí horkou vodou mají vliv na ostrost struhadla. Ukážeme vám, jak struhadlo nabrousit.

Tupé struhadlo

Struhadlo je jednoduchý nástroj a pořídíte jej za pár drobných. Proto se nabízí jeho vyhození a zakoupení nového kusu, jakmile otupí a přestane správně plnit funkci. Než k tomuto kroku přistoupíte a zbytečně přidáte na skládku věc, která může dále sloužit, podívejte se, jak struhadlu ostrost vrátit. Ukážeme vám i to, jak o struhadlo správně pečovat, abyste docílili jeho dlouhé životnosti. Už nikdy nebudete muset strouhat zeleninu, sýry, ořechy a jiné potraviny na tupém struhadle.

Jak nabrousit tupé struhadlo

Uvedené způsoby broušení se týkají především tupých kovových struhadel. Struhadla skleněná nebo plastová je třeba brousit jinak. Na kovové struhadlo použijte kuličku alobalu. Přejíždějte dlouze po struhadle a nevěnujte se jen středové části, postupně nabruste i výstupky v okraji struhadla.

Podobně můžete struhadlo nabrousit přejížděním přes ostří smirkovým papírem. Náročným, ale efektivním způsobem broušení je použití hřebíku a kladívka. Je potřeba mít hřebík odpovídající velikosti pro otvor struhadla. Protáhněte jej otvorem a poklepávejte kladívkem. Perfektně tak nabrousíte každý výstupek na struhadle.

Foto: Shutterstock

Jak prodloužit životnost struhadla

Dlouhý život struhadla začíná už jeho správným výběrem při nákupu. Vyberte struhadlo ze silného a odolného materiálu. Je lepší si připlatit a zakoupit struhadlo mírně dražší, ale od prověřených výrobců. Levná a tenká struhadla chytají rychle rez a tupí se. Struhadlo po každém použití okamžitě oplachujte, zaschlé zbytky jídel se odstraňují obtížně a vyžadují dlouhé máčení.

Struhadlo dlouhým pobytem v horké vodě trpí. Poškozuje jej i mytí v myčce za vysokých teplot s použitím agresivních čistících prostředků do myčky nádobí. Pokud máte struhadlo zanesené odolnými nečistotami, ponořte jej do vody s jedlou sodou. Očistíte jej mnohem snadněji. Struhadlo vždy osušte co nejdříve je to možné.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments