Zrádné strumigeny v potravě. Kdy škodí a proč?

Ne vždy může být všechna zelenina zdravá a prospěšná pro každého. Zejména osoby, které trpí špatnou funkcí štítné žlázy. Zde je třeba si dát pozor na pokrmy obsahující strumigeny. O jaké látky se jedná, v jakých pokrmech se vyskytují a jak se v těle chovají?

Co jsou strumigeny?

Jde o látky, které mohou narušit funkci štítné žlázy. Strumigeny zabraňují štítné žláze v hromadění a následného využití jódu. U nemocného jedince za jistých podmínek dokážou způsobit zvětšení štítné žlázy. Od tohoto jevu pramení název, neboť zvětšená štítná žláza se odborně nazývá struma. U osob s narušenou funkcí štítné žlázy tak může nadměrná konzumace potravin, které obsahují strumigeny, způsobit zhoršení stavu.

Činnost štítné žlázy je důležitá, neboť prostřednictvím hormonů, které se tvoří a uvolňují do krve, je ovlivněn růst, vývoj i látková přeměna, rozvoj a funkce centrálního nervového systému, stejně tak srdeční činnost.

Zdroje strumigenů

Jedná se o brukvovitou zeleninu, jako je například brokolice, květák, zelí, křen, růžičková kapusta, kedlubna, špenát, atd., dále ovoce a rostliny bohaté na škrob, tj. lněné semínko, kukuřice, bambusové výhonky, piniové oříšky, fazole, hrušky, jahody a sojové produkty, mezi které náleží tempeh, tofu, sojové mléko a nezralé sojové boby.

Podstata spočívá v konzumaci daného množství

Lidé, kteří trpí onemocněním štítné žlázy, by neměli konzumovat potraviny s obsahem strumigenů ve větším množství. Neznamená to, že je nutné vyloučit ze svého jídelníčku výše uvedené zdroje strumigenů. Dále je třeba vědět, že tepelnou úpravou se strumigenní potenciál snižuje. Však brukvovitá zelenina, ovoce i soja náleží do zdravé výživy a ukrývá v sobě mnoho prospěšných látek pro náš organismus, jen je třeba si ohlídat množství v rámci konzumace. Zkrátka výše uvedené potraviny by neměly tvořit značnou část jídelníčku.

Naopak osoby, které mají zdravou štítnou žlázu, se tak nemusí obávat, neboť pravděpodobnost vzniku strumy je velmi nízká. Pokud nemáte problém se štítnou žlázou, můžete si v klidu dopřávat zeleninu, ovoce i soju bez obav.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments