Tato ryba významně zvyšuje riziko rakoviny. Nejlepší je se jí úplně vyhnout

Je bohužel krutým faktem, že u jednoho ze dvou lidí se někdy v životě projeví určitá forma rakoviny. Tato nemoc je rozšířenější, než by se na první pohled mohlo zdát. Na jedné straně je to dáno tím, že světová populace je čím dál tím starší, což samo o sobě pravděpodobnost výskytu rakoviny zvyšuje. Na straně druhé je tu ale i faktor nezdravého životního stylu. Ten se také prohlubuje.

Ne všechny ryby jsou zdravé

Lékaři už vůbec nepochybují o tom, že způsob stravování hraje v případě rakoviny obrovskou roli. Studie například už mnohokrát potvrdily, že extrémně škodlivé jsou především zpracované potraviny. Pravdou ale je, že existují také potraviny, které škodí, aniž byste to do nich řekli.

Podle American Institute for Cancer Research je jednou z takových potravin solená ryba. Čím více jí lidé jedí, tím větší riziko mají v případě několika typů rakoviny. Tento druh ryb je oblíbený zejména v asijských zemích, ovšem nejrůznější solené či naložené ryby se konzumují také v České republice.

Foto: Shutterstock

První kategorie karcinogenů

Jde především o zvláštní proces sušení, solení a fermentace, co vede ke karcinogenním procesům. Vědci zjistili, že zvyšuje především riziko rakoviny nosohltanu. Ta je přitom sama o sobě poměrně vzácným typem nemoci.

Lékaři dokonce uvádějí, že ryby solené takzvaně na sucho patří do první kategorie karcinogenů. Tam se potkávají s takovými potravinami, jako jsou uzeniny. U nás lze z velmi silně solených ryb koupit například makrelu nebo sardinky. V soli naložený ale může být třeba i losos nebo aljašská treska. Ačkoliv se uvádí, že jde o bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin, které jsou pro tělo potřebné, proces konzervace je podle všeho výrazně škodlivější.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments