Tchyně mě naučila leštit pekáče. Budou zářit novotou i po 20 letech

Vánoční pečení se již blíží a vy se možná chystáte vyřešit jeden důležitý úkol. Jak vlastně udržovat pečící plechy a pekáče tak, abyste je mohli používat po dlouhá léta. Pusinky, lité koláče, perníčky a jiné cukroví i koláče jsou výborné, ale co si počít poté. Nenechte se vyvést z míry, máme pro vás skvělé tipy, které vám pomohou.

Bílý ocet, všestranný pomocník

O tomto druhu octa jste již určitě slyšeli. Pokud si ho pořídíte do své domácnosti, určitě neprohloupíte. Najde své uplatnění nejen při čištění, ale také praní a dalším úklidu. Pro mytí pekáčů vás stačí jedna sklenka vody a jedna octa přímo na připáleninu. Nalijte je na ni a nechte několik minut působit. Tento recept se vám bude hodit nejen na pekáče, ale i na hrnce a kastroly. Nezapomínejte vždy vyvětrat místnost, abyste se zbavili pachu octa.

Jedlá sůl nesmí nikdy chybět

Druhým domácím zázrakem je jedlá soda. Stejně jako ocet ji využijete při různých činnostech. Nasypte půl sklenice do kastrůlku s vodou a zahřejte tak, aby se voda začala vařit. Nechte působit alespoň čtvrt hodiny. Pokud bojujete se silnou připáleninou, potřete ji přímo touto směsí. Nakonec použijte kartáček na dočištění.

Kombinovaný účinek

Spojíte-li dohromady ocet a sodu zbavíte se i nejodolnějších skvrn. Jak na to? Zahřejte ocet v mikrovlnné troubě při výkonu 800 W, asi 2 minuty. Nasypte sodu na pekáč a polijte teplým octem. Tekutina a soda spolu začnou reagovat a začne se tvořit pěna. Dejte pozor, ať nečicháte pach, který bude vycházet. Na závěr opláchněte.

Foto: Shutterstock

Sůl nebo citron

Výborný účinek mají i sůl a citron, které skoro vždy najdete ve své domácnosti. Sůl nasypte přímo na pekáč a nechte 3 hodiny působit. Nakonec vykartáčujte a důkladně dočistěte. Podobně zacházejte i s citronem. Jeho dvěma kousky potřete plechy a zalijte vodou. Následně zahřejte a nechte půl hodiny probublávat. Díky kyselině citronové by měla připálenina zmizet. Nepodaří-li se to napoprvé, postup opakujte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femme Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radomír
1 rok

Pekáče ty já rád , co jsem se jich už naleštil ! Tchýni jsem vynechal , jsem samouk ! 😂

Vit
Vit
1 rok

To je chvályhodné, že tchýně učí ” leštit pekáč “😜