Tohle jsou podle Lidlu čerstvé potraviny. Neuvěříte, co se s nimi dělo, než vám je draze prodali

Každý by chtěl pochopitelně konzumovat co možná nejčerstvější potraviny, jenže nakonec narazí na neúprosnou realitu. Musel by totiž za jídlo platit několikanásobně více a navíc by neměl zdaleka takový výběr, jaký má v nejrůznějších supermarketech, kde se sice slovy o čerstvosti ohánějí, ale skutečnost je přeci jen trochu jiná.

Čerstvost je drahá

Nedávno to na příkladu prodeje ryb ukázal server PrahaIn. Ačkoliv obchodní řetězec Lidl deklaruje prodej čerstvých ryb, realita je poněkud odlišná. Hodně také záleží na tom, co si představíte pod pojmem čerstvá ryba. Ideálně by měla být ulovena ještě ten den, kdy se prodává. To je běžné v zemích, které mají moře. Rybáři ráno vyloví a dopoledne své úlovky prodávají. Restaurace a lidé tak mohou vařit z toho úplně nejčerstvějšího.

Všeobecně se nicméně předpokládá, že ryba vydrží čerstvá přibližně tři až čtyři dny. Jak se ale ukazuje, to je ten nejnižší čas, za který se do obchodu ryba dostane, spíše to bude ale ještě o něco déle. Důvodem je složitý proces, kterým prochází.

Při pohledu na balení se totiž dozvíme, že losos byl sice vyloven v Norsku. Jenže potom nesměřoval přímo do Česka, ale zastavil se ještě v Polsku, kde byl zpracován a zabalen. Teprve odtud zamířil do českých prodejen. Zde je umístěn do regálů s tím, že by se měl zkonzumovat do pěti dnů. V nejzazším případě tak budete jíst rybu, která je stará přibližně deset dní a udržována pouze v chladu. Reálně se však z obalu nedozvíme, kdy byla ryba vylovena.

Foto: Shutterstock

Rozmražený candát

Lidl prodává také candáty. To jsou ryby, které se běžně chovají i v České republice, a to v poměrně významném množství. Pokud si ale tuto rybu koupíte v Lidlu v domnění, že jde přeci o českou rybu, která tím pádem bude poměrně čerstvá, mohla by vás překvapit skutečnost, že ve skutečnosti řetězec tyto ryby dováží až z Kazachstánu.

Podle vyjádření společnosti jsou podmínky pro chov v této zemi ideální a čeští dodavatelé prý nemají tak vysokou kapacitu. Jenže, potom ani v případě této ryby nemůžeme mluvit o čerstvosti. Navíc se z balení dozvídáme nepříjemnou skutečnost. Filet z candáta není chlazený, nýbrž rozmrazený.

Pakliže si chcete dopřávat čerstvé ryby, je třeba se smířit s tím, že to v Česku není úplně jednoduché. Jednou z možností je se jich nabažit na dovolené u moře, další potom kupovat sladkovodní ryby od místních chovatelů. Jsou ale i specializované obchody, kde prodávají ryby, které byly uloveny den dva zpátky.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
1 rok

Ryby nejím od té doby,kdy mi jako malému zaskočila kost z kapra v krku.

Marie
Marie
1 rok

Ale takhle se přece nechová jenom Lídl,ale všechny řetězce

Franta ze Sokolova
Franta ze Sokolova
1 rok

Ty specializované obchody s čerstvými rybamy neznžm v Sokolově a ve Varech ani jeden, Prosím, informujte měkde to zde koupím!