Tři běžné potraviny, které nečekaně zpomalují metabolismus. Vyhněte se jim a získejte tak postavu, kterou vám budou závidět

Zbavit se viscerálního neboli břišního tuku je těžké, i když se správně stravujeme a cvičíme. Zbavte se v jídelníčku potravin, které zpomalují metabolismus.

Rafinovaná zrna

Těstoviny, pečivo a pizza by neměly na našem jídelníčku co dělat, když se snažíme udržet břicho ploché. Velké množství lepku, škrobu a kyseliny fytové může poškodit metabolismus. Výběr rafinovaných zrn je pro naše vnitřnosti škodlivé. Při výběru celých zrn místo rafinovaných vaše přijme méně kalorií, protože se během trávení metabolismus stane aktivnějším a vydá více energie. Čím jednodušší je sacharid, tedy bílý chléb, bílé těstoviny a bílá rýže, tím snáze ho tělo rozloží. Metabolismus prostě nemusí tak tvrdě pracovat, aby potraviny rozložil. Když jíte více rafinovaných zrn, jednoduché sacharidy navíc zvyšují hladinu cukru v krvi, což vede k dalšímu ukládání tuku.

Alkohol

Pití příliš velkého množství alkoholu najednou, což je více než jeden nápoj denně pro ženy a dva pro muže, si může vzít velkou daň na vaší rychlosti metabolismu. Hlavní důvod, proč je alkohol spojen s přírůstkem hmotnosti, není jen o obsahu kalorií. Podle výzkumu pití alkoholu snižuje schopnost těla spalovat tuky o 73 %. Při nadměrném pití se navíc tvoří acetaldehyd, což je vysoce toxická látka pro trávicí systém. Místo toho, aby váš metabolismus spaloval kalorie, které konzumujete, zastaví se spalování a vaše tělo musí pracovat na detoxikaci těchto chemikálií.

Foto: Shutterstock

Konvenční produkce potravin

Konzumace potravin kontaminovaných pesticidy, navíc s notnou dávkou přídatných látek, dochucovadel a konzervantů, může vést ke zpomalení metabolismu. Čím více těchto potravin ve vaší stravě máte, tím hůře na tom jste. Podle jisté studie lidé, jejichž těla vykazují vysokou hladinu organochlorů, ​​což je druh pesticidů, mají tendenci mít mnohem pomalejší metabolismus a ztížené a obtížnější hubnutí. Zapomeňte tedy na fast food, konzervované a průmyslově vyrobené potraviny či polotovary. Sázejte na čerstvé suroviny a farmářskou produkci. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Runnersworld, Eatthis

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments