Tupé nůžky nevyhazujte. Nabrousit je zvládne i ten největší nešika. Je na to jednoduchý fígl

Nabroušený nůž dokáže velmi usnadnit práci. I když existují profesionální brusírny, můžete se o něj postarat i v domácnosti. Těžší práce už ale bývá s nůžkami. Pokud se tedy nechcete svěřovat do rukou drahých profesionálů, sáhněte po osvědčených domácích metodách broušení.

Proč jsou tupé?

I když nůžky používáte jen občas mohou se začít tupit. Je to dáno především vlivem vlhkosti případně stříháním nevhodných materiálů. Používáním dochází k tomu, že nůžky přestávají mít schopnost hladce „odříznout“ dvě části. Místo toho začínají stříhané materiály „žvýkat“. Tento problém může nastat u domácích, zahradník nebo i kadeřnických nůžek.  

Čiré jako sklo

Jednou z nejpřekvapivějších metod, jak naostřit nůžky, je použití skleněné láhve. Stačí rozevřít nůžky. Kolmo je přiložte k úzké části láhve a opakovaně je třete. Po nějaké chvíli budou nůžky připravené k použití a dokonale ostré. Ostrost vždy zkoušejte na pevnějším papíře.

Foto: Shutterstock

Nabruste je kamenem

Pokud se vám nelíbí metoda broušení pomocí skla, vsaďte na tradici. Je jí klasický brousek nebo také brusný kámen, který pořídíte v hobby marketech, ale k dispozici jsou i v některých hypermarketech nebo domácích potřebách. Před samotným broušením nůžky ošetřete pomocí kuchyňského oleje. Očistěte nůžky, použijte olej a poté nůžky dostatečně rozevřete. Čepel bruste dokud nebude dostatečně ostrá.

Hliník jako brousek

Nechce se vám kupovat nové nástroje a máte doma dostatek hliníkové fólie? I když je považována za nebezpečnou při balení potravin, v tomto případě na ni nedejte dopustit. Utrhněte si asi 15 centimetrů aluminiové fólie a přehněte ji pětkrát přes sebe. Začněte stříhat proužky, dokud nebudou nůžky naostřené. Nakonec je omyjte horkou vodou a otřete hadříkem. Podobný účinek má i stříhání brusného papíru, který ohnete napůl, brusnou částí ven.     

Foto: Shutterstock, zdroj: Maison Brico

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

😀 😀 😀
No tak to chci vidět, jak “i ten největší nešika” brousí nůžky brusným kamenem na nože nebo ocílkou na broušení kosy – spousta lidí má problém nabrousit i obyčejný kuchyňský nůž – nabrousit dobře (!) nůžky je těžší.