Tupé struhadlo nabrousím za 30 vteřin na koleni. Tchyně nevěřila vlastním očím

Struhadla zažívají své znovuobjevení. Především v současné době, kdy se snažíme ušetřit každou korunu, dokážou velmi levně nahradit drahé roboty a mixéry. Tyto nástroje jsou neocenitelné pro přípravu sýra, salátů, ale i ovocno-zeleninových pochoutek pro naše ratolesti. Jak o ně pečovat, aby nám vydržely a sloužily co nejdéle?

Tajemství našich babiček

Klasická struhadla mají většinou čtyři strany. Hrubé strouhání se používá především na okurky a skvělé je i na výrobu bramboráků nebo bramborového těsta. Jedná se o nejpoužívanější stranu. Jemné lamely jsou vhodné na strouhání eidamu nebo jiného tuhého sýra, oceníte ho i na přípravu mrkvového salátu. Nepoužívejte je ale na strouhání parmazánu.

Strana s jedním nožem je skvělá na přípravu okurkového salátu nebo hrubších kousků do jablečného závinu. Nad ním najdete plošku určenou na citrusovou kůru. Poslední strana je nejméně používaná. Jedná se o vystouplé, velmi malé dírky. Je ideální především na přípravu dětských ovocných a zeleninových kašiček a příkrmů. Oceníte ji i při strouhání již zmíněného parmazánu.

Pečujte o něj

O své struhadlo se pečlivě starejte. Používáním se jeho ostří postupně tupí. Největší nebezpečí pro něj ale představuje mechanické poškození a používání myčky při jeho mytí. V té totiž využíváme nejrůznější agresivní prostředky, které mají za cíl odstranit i ty nejodolnější kousky jídla. Na ostré nástroje ale působí velmi nepříznivě. Nože ztupí a struhadla postupně zničí. Stejně tak působí korozivně. Proto je lepší se myčce vyhnout a tento nástroj, stejně jako nože, umývat ručně.

Foto: Shutterstock

Jak je naostřit

Představíte-li si struhadlo, je vám jasné, že jeho broušení nebude tak snadné jako v případě nožů. Existují ale způsoby, jak to zvládnete i s některými domácími nástroji. Jedním z triků, které se tradují, je použití alobalu. Ten ale není tak účinný a struhadlo nabrousí jen na malou chvíli. Vyzkoušejte ale ověřenou keramiku. Dno keramického hrnku nebo talíře totiž dokáže ostří vrátit ztracený lesk. Stačí s ním párkrát přejet přes struhadlo. Stejný efekt může mít i smirkový papír. V obou případech buďte opatrní, abyste struhadlo pečlivě opláchli. Drobné kovové hoblinky by se mohli dostat do jídla.

Foto: Shutterstock, zdroj: Washer house

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

K opravě:
“Drobné kovové hoblinky by se mohli dostat do jídla.”

Paja Rutar
Paja Rutar
1 rok

Dobrý nápad lepší než kupuvat nové😂😂😂😂😂😂😂😂