Tyto potraviny nesmíte dát do mrazáku za žádných okolností. Lidé to ale netuší a riskují zdraví

Mrazák představuje v domácnosti velkého pomocníka, který umožňuje skladovat potraviny do zásoby, případně uchovat zbytky, aniž byste je museli vyhazovat. Lidé si však zvykli na to, že lze mrazák používat univerzálním způsobem a dávat do něj prakticky cokoliv. Jenže tak tomu není. Ba právě naopak, k mražení jsou určeny jen některé potraviny, zatímco jiné se k tomu buď nehodí, nebo je dokonce nebezpečné je mrazit.

Ovoce a zelenina

Lidé velmi častou zamrazí čerstvé plody ovoce nebo zeleninu. To je ale zcela chybné. Přestože tak neuškodí svému zdraví, potraviny takto ztratí svou šťavnatost i výživové hodnoty. Velkou část jejich hmotnosti totiž tvoří voda, která v mrazáku zmrzne a po rozmrazení prostě vyteče. Především nedávejte do mrazáku potraviny s vysokým podílem vody, jako jsou melouny, celer, jablka nebo brambory.

Vejce ve skořápce

Pokud dáte do mrazáku vejce, počítejte s tím, že se budou chovat jako časovaná bomba. Obsahují hodně vody, která po zamražení zvětší svůj objem. V důsledku toho může dojít k prasknutí skořápky. Někdy si ho ani nemusíte všimnout, ovšem malým otvorem se mohou do vejce dostat nebezpečné bakterie.

Foto: Shutterstock

Mléčné výrobky

Mrazit byste v žádném případě neměli ani mléčné produkty. Jogurty, sýry, tvarohy či samotné mléko se k tomu jednoduše nehodí. V mrazáku se mohou kontaminovat bakteriemi a navíc je skoro jisté, že přijdou o svou konzistenci i chuťové vlastnosti, protože se srazí. To samé platí také o produktech z vajec, jako je třeba majonéza nebo pudink.

Rozmražené potraviny

Největším hříchem, který můžete udělat, je zamražení potravin, které už jste v mrazáku jednou měli a nechali jste je rozmrazit. Je přitom lhostejné, zda byly v mrazáku u vás doma nebo v obchodě. Takové potraviny můžete uchovat už maximálně jen pár dní v lednici. Jinak riskujete vážnou kontaminaci bakteriemi.

Bylinky

Mnozí lidé si z nějakého důvodu zvykli dělat zásoby bylinek v mrazáku. Většinou je pak ani nepoužijí, protože pokud by tak učinili, zjistí, že jsou stejně nepoužitelné. Po vyjmutí z mrazáku totiž ztrácí veškerou chuť a mění se prakticky na kaši.

Foto: Shutterstock, zdroj: Which

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
2 let

Tak neviem podľa toho by sa nemali predávať žiadna mrazené polotovary 🤣🤣🤣

Zdenka
Zdenka
2 let

No nevím,bylinky, zejména zelenou petrželku zamrazuji léta a nevšimla jsem si, že by z ní byla kaše 😏

Eva
Eva
2 let
Reply to  Zdenka

Přesně to samé dělám já. Navíc jsem dříve mrazila i mléko a tvaroh od soukromníka,když ho bylo hodně. Po rozmrazení tomu nebylo vůbec nic.

Daniela
Daniela
2 let

Vejce do mrazáku dá jen dement.