4 potraviny, které doslova odrovnají mozek. Lidé je milují, ale vy se jim raději vyhněte

Mozek představuje úžasný orgán a důkaz dokonalosti lidského těla. Navzdory tomu, že se mu vědci věnují v obrovské míře, stále ještě zdaleka nedokázali odhalit vše o tom, jak mozek vlastně funguje. Jedno je ale jisté, mozkové kapacity většina lidí nedokáže využít naplno.

Bohužel však sledujeme spíše trend, kdy lidé svému mozku vážně škodí. Jakkoliv je tento orgán dokonalý a fascinující, škodlivinám, které jeho směrem vysíláme, se dokáže bránit jen velmi obtížně.

Je třeba si uvědomit, že strava zdaleka neovlivňuje pouze orgány trávicí soustavy, které s ní přicházejí do styku. Případné škodliviny se šíří všude po těle. Vznikla ostatně řada studií, které popisují vliv stravy na neurodegenerativní procesy v mozku. Některé potraviny mohou i vypadat zdravě, ale jejich konzumace dává mozku zabrat.

Divoké ryby

Zřejmě vás překvapí, že na tomto seznamu, kde byste čekali typicky nezdravá jídla, se ocitají i mořské ryby, obzvlášť pak ty divoce žijící. Pro mnohé jde o synonymum zdravé stravy, která je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Je je jistě pravda, ale řada divokých ryb má bohužel nepříjemnou vlastnost. V důsledku svých dlouhých životů se v nich totiž hromadí množství rtuti. Ta je při dlouhodobé konzumaci pro mozek toxická. Pokud si jednou za čas dáte divokou rybu, nic se nestane, ale konzumovat tuňáka, makrelu, žraloka či lososa pravidelně, to doporučit nelze.

Foto: Shutterstock

Alkohol

Naopak v případě alkoholu zřejmě nebudete překvapeni zjištěním, že negativně ovlivňuje mozek. To ostatně pociťujete i při jeho konzumaci, kdy mozkové funkce postupně otupuje. Problém je ale mnohem hlubší. Konzumace alkoholických nápojů totiž vede i k metabolickým změnám, jež narušují tvorbu neurotransmiterů. Ty přitom mozek používá ke komunikaci s dalšími částmi těla. Dlouhodobé užívání alkoholu vede také k problémům s pamětí nebo zmatenosti.

Trans tuky

Už několik studií potvrdilo významnou škodlivost takzvaných trans tuků, které se řadí mezi nenasycené tuky. Hlavním problémem nejsou ty obsažené v živočišných produktech, jako je maso nebo mléčné výrobky, jakkoliv i zde byste měli být s konzumací opatrní. Nejhorší jsou nicméně zpracované potraviny, které trans tuky přímo přetékají. Ukazuje se, že tento typ tuků jednoznačně způsobuje pokles kognitivních funkcí a významně zvyšuje riziko demence.

Slazené nápoje

Působí nenápadně, ovšem už nejedna studie dokázala, že právě slazené nápoje jsou hotovou metlou lidstva. Lidé je totiž konzumují ve velké míře, aniž by si uvědomovali, jak moc cukru a dalších škodlivých látek tímto způsobem dostávají do těla. Pokud pomineme následné obrovské sklony k tloustnutí, je to právě mozek, který to ve velkém odnáší. Tyto nápoje totiž přispívají k tvorbě zánětů v mozku. To nejenže bezprostředně zhoršuje paměť, ale v delším horizontu zadělává na Alzheimerovu chorobu.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, WebMD, The Healthy

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments