Stará lednice může být největším energetickým výdajem, protože pracuje bez přestávky po celý rok a není možné ušetřit na jejím provozu tak jako u jiných spotřebičů. Pokud ale chcete výdaje na její provoz omezit, můžete zkontrolovat její energetickou efektivitu.
Novější modely lednic jsou označeny štítkem s energetickými třídami vytvořenými Evropskou unií na základě jejich spotřeby a velikosti. Možná přišel čas na její výměnu. Pokud ji měnit nechcete, vyzkoušejte následující tipy.
Nastavte správnou teplotu
Optimální teplota ve vaší lednici by se měla pohybovat okolo 5 stupňů Celsia. Je důležité, aby nikdy nepřekročila hranici 8 stupňů, jelikož by to mohlo vést k rychlému množení bakterií. Stejně tak by teplota nikdy neměla klesnout pod 4 stupně, což by mohlo vést k namrznutí potravin, častějšímu spínání kompresoru a vyšší spotřebě energie.
Neotevírejte ji zbytečně
Teplota v lednici není záležitostí jednoho jednoduchého faktoru. Otevírání a dlouhé větrání lednice, ukládání teplých potravin a umístění poblíž zdi, topení nebo okna, kde na ně slunce svítí, ji neprospívají. Časté výkyvy teploty mohou způsobit, že potraviny rychleji ztrácejí svou čerstvost.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/07/hrnec-lednice-jidlo.jpg)
Správné uskladnění potravin
Chladnička má své teplotní zóny, které ovlivňují, jak a kde by se měly skladovat jednotlivé druhy potravin. V horní části lednice by měly být uskladněny potraviny, které je nutné co nejdříve spotřebovat, jako jsou dorty, chlebíčky, omáčky a polévky. Pro mléčné a mastné výrobky je vhodnější polička o něco níže. Pro syrové maso a ryby je nejlepší volbou nižší police.
Zásuvky ve spodní části chladničky jsou určeny pro ovoce a zeleninu, jako jsou lesní plody, třešně, listová zelenina a pórek. Některé druhy ovoce a zeleniny se však do lednice nehodí a je lepší je skladovat jinde. Častou chybou je skladovat v ní citrusy, banány nebo ananas.
Foto: Shutterstock