Udělejte si v lednici pořádek a vyvarujte se častých chyb při skladování potravin

Mějte na paměti, že lednička není jen „krabicí“ pro uchování potravin. Jedná se o dokonalé zařízení, které udržuje vaše potraviny co nejdelší dobu čerstvé a připravené ke konzumaci. Ledničky již dnes využívají prvky inteligentního ovládání, aby zajistily, že úroveň vlhkosti, světla a teploty zůstane na optimální úrovni pro skladování potravin. Tím že si osvojíte základní pravidla pro ukládání potravin v chladničce, nebudou se vám rychle kazit a nebude docházet ke kontaminaci jídla a šíření plísní.

Základní pravidla při skladování potravin

Jednou z největších chyb je přílišné naplnění ledničky. Když je lednice příliš přeplněná, nedochází ke správnému proudění vzduchu a určité části chladničky se tím oteplují. Správnými kroky při uchování potravin je možné udržovat ideální proudění vzduchu a tím udržovat rovnoměrnou teplotu ve všech částech. Nepokládejte potraviny přímo na zadní nebo boční strany ledničky a snažte se udržet jídlo oddělené zhruba na půl palce. Tím je zajištěno, že vzduch bude moci proudit mezi prostory v lednici a potraviny se budou méně kazit.

Nezapomínejte na pravidelné čištění

Ledničku byste měli také pravidelně čistit a to vždy, když jsou v ledničce známky nečistot a zbytků potravin. Důkladné čištění celé lednice se doporučuje jednou za tři měsíce. Čistění provádějte tak, že vyjmete všechny police a šuplíky z chladničky a vyčistíte je horkou mýdlovou, nebo octovou vodou. Je také vhodné použít roztok zředěného bělidla k zahubení bakterií. Dobrý poměr je asi jedna polévková lžíce bělidla na každé zhruba čtyři litry vody. Protože mnoho polic má dvojité sklo, vyhněte se namáčení polic. Pokud se voda dostane mezi sklo, naopak se bude množení bakterií a plísní dařit.

Pomoci si můžete i umístěním teploměru do ledničky pro zajištění správné teploty. Doporučuje se umístit teploměr na druhou polici od shora. Pokud by se teplota zvyšovala, snižte teplotu přímo na lednici, nebo ji nechte zkontrolovat technikem.

Dle rad našich babiček, je ideálním pohlcovačem pachů jedlá soda, kterou rozprostřete na talířek a umístěte na druhou, nebo třetí polici. Lednice vám vydrží dlouhou dobu svěží. Sodu vyměňte jednou týdně.

Správné roztřídění potravin do jednotlivých sekcí

V každé lednici najdeme přihrádky a poličky, které mají svůj smysl pro správné uchování potravin.

Spodní police:

Zde skladujte syrové maso, mléčné výrobky a vejce, protože v této části chladničky bývá teplota nejnižší. V některých lednicích bývá pro tyto potraviny speciální přihrádka, která pomáhá udržovat stálou teplotu.

Horní police:

Je místem pro potraviny, které budou rychle zkonzumovány. Je to ideální prostor pro uchování hotových jídel, omáček, zákusků, marmelád, džemů a bylinek. Jsou to produkty, které vydrží i o kousek vyšší teploty.

Dveře:

Některé moderní chladničky mají speciální dveře s přístupem bez nutnosti otevření celých dveří. Jsou ideální pro skladování potravin, které se rychle nekazí, jako jsou nápoje, koření, voda a další předměty. Neskladujte zde potraviny, které se naopak rychle kazí, jako je například mléko, protože teplota je v této části často nestabilní. To platí také o poličkách uvnitř dveří chladničky. Tyto police neudržují stálou teplotu a jsou často teplejší než zbytek ledničky.

Uzavřené zásuvky:

Obecně by se do zásuvek mělo ukládat veškeré ovoce a zelenina. Vyvarujte se ukládání masa společně s ovocem a zeleninou. Zvyšujete se tím riziko křížové kontaminace.

Důležitá pravidla o jednotlivých potravinách

Vařené jídlo znovu ohřívejte pouze jednou. Veškeré nesnědené potraviny vložte do chladničky ihned. Jídla vařte na správnou teplotu, docílíte tím zničení bakterií a potenciálních patogenů.

Syrové maso, ryby a drůbež představují v ledničce největší nebezpečí pro zdraví člověka. Tyto potraviny umístěte nejlépe do uzavíratelných nádob, nebo na talíř, abyste se ujistili, že z nich nebudou odkapávat šťávy do prostor lednice.

Potraviny, které byly zabaleny již v obchodě, nerozbalujte do té doby, než budou připraveny ke konzumaci, nebo dalšímu zpracování. Tato jídla umístěte do spodní části ledničky.

Pokud víte, že syrové maso nezpracujete během několika dní, přendejte ho do mrazicích sáčků a zamrazte.

  • Syrové mleté ​​maso, veškerá drůbež, mořské plody a další maso vydrží až dva dny.
  • Syrová pečeně, steaky a kotlety vydrží až pět dní.
  • Vařené maso, drůbež a mořské plody vydrží až čtyři dny.

I když použijete vakuový sáček, trvanlivost masa tím neprodloužíte. Bakterie jsou v mase již přítomny a nic nezabrání jejich zničení a dalšímu množení.

Mléčné výrobky nevyndavejte z původních obalů. Udržujte mléko, tvaroh a další mléčné výrobky pevně uzavřené. Pokud jste potraviny již vyjmuli z původního obalu, nevracejte je do něj nazpět, ale místo toho použijte k opětovnému utěsnění potraviny plastový, nebo vzduchotěsný obal. Nejlepší je skladovat mléko ve skleněných lahvích, protože bakterie se mohou začít tvořit výtokem z lepenkové krabice. Pokud se však mléko spotřebujete před uplynutím doby trvanlivosti, je to v pořádku.

Tvrdý sýr by měl být uchováván v původním obalu, dokud jej nenačnete. Jakmile je sýr vyjmut z původního  obalu, uložte jej do voskového papíru, nebo potravinářské fólie. Protože sýr musí dýchat, nemusíte se obávat příliš těsného balení. Voskový papír je skvělou volbou, protože chrání sýr před okolním vzduchem a zároveň mu umožňuje trochu dýchat.

Ovoce a zelenina

Mnoho ledniček je vybaveno speciální zásuvkou určenou pro ovoce. Použijte tuto zásuvku, pokud je k dispozici. Nevadí uložit zeleninu a ovoce dohromady, ale je vhodné je ukládat dle podobnosti potravin společně. Nemíchejte například jablka s mrkví, nebo pomeranče se špenátem.

Ovoce a zelenina musí být schopny dýchat a uvolňovat plyny. Pokud dojde k zachycení plynů, jídlo bude hnít rychleji. Použijte prodyšné sáčky, nebo vložte zeleninu do sáčků, které nejsou utěsněny, aby byla zajištěna optimální trvanlivost. Vyvarujte se také mytí  ovoce a zeleniny před vložením do ledničky, protože vlhkostí se vám zkazí rychleji. Při používání sáčků je možné umístit kolem zeleniny papírový ručník, který pohltí vlhkost. Pokud igelitový sáček nepoužijete, vložte do zásuvky několik papírových ručníků, abyste zajistili, že potraviny zůstanou čerstvé a bez vlhkosti.

Do ledničky určitě nepatří banány, rajčata, brambory, cibule a tykev. Bramborám, cibuli a tykvím se nejlépe daří na chladném a tmavém místě jako je “špajzka”. Avokádo lze do lednice umístit, zpomalí se tím proces zrání, ale je také vhodnější nechat ho mimo lednici.

Hotová jídla

Jak jsme již zmínili dříve, hotová jídla by měla být umístěna na horních policích, kde je teplota nejvyšší, ale také nejstabilnější.

Vařená jídla by měly být skladována ve vzduchotěsných nádobách, tím zabráníte úniku pachů do ledničky a kontaminaci dalších potravin.

Zbytky rozdělte do menších krabiček. Nevkládejte vše do jedné velké, protože by se potraviny pomaleji ochladily. Zatímco většina bakterií je během procesu vaření zničena, jiné mohou zůstat.

Před umístěním do chladničky není třeba čekat na úplné vychladnutí vařeného jídla. Horký vzduch stoupá a chladný vzduch klesá, proto ostatní potraviny umístěné pod horní policí neohrozí kolísání teploty a během jedné nebo dvou hodin by měla být teplota vařených jídel stejná jako v ledničce. Připravená jídla vložte co nejdříve do ledničky a nenechávejte potraviny ležet mimo lednici déle než dvě hodiny.

Čerstvé těstoviny patří do ledničky, sušené těstoviny naopak do vzduchotěsných nádob ve spíži.

Chléb také nemusí být v ledničce, ale chladnější prostředí může zabránit rozvoji plísní. To platí zejména pro lidi, kteří žijí ve vlhkém prostředí. Podmínky chladničky jsou řízeny a chladicí mechanismus pomáhá odstraňovat vlhkost ze vzduchu.

Mraznička

Mraznička by měla být udržována asi ze 70 až 80 procent plná. Umístěním ledových kvádrů do mrazničky pro vyplnění prázdného prostoru můžete zajistit, že lednička zůstane chladná i v případě výpadku proudu. Může také pomoci zachovat energii. Totéž platí o skladování tekutin v lednici. Pokud dojde k výpadku proudu, mohou tyto kapaliny působit jako dočasný chladicí mechanismus, který zajišťuje určité chlazení jednotky.

Foto: Freepik