Tento nápoj k vánočnímu času jednoznačně patří. Dokáže zahřát, zvednout náladu a jak se teď ukazuje, přispět i k lepšímu zdraví. Ačkoliv je známou věcí, že s alkoholem by se to nemělo přehánět, protože může poškodit játra, v tomto případě jeho troška nevadí. Podle lékařů je svařené víno skvělou volbou.
Prospěšné antioxidanty
“Věděli jste, že svařené víno má mnoho zdravotních benefitů, o kterých máme jasné důkazy,” ptá se farmaceut Hussein Abdeh. “Svařené víno se vyrábí obvykle z červeného vína, o kterém víme, že obsahuje sloučeniny známé jako polyfenoly. Ty jsou plné antioxidantů, které pomáhají udržet vaše cévy pružné, což zase pomáhá s pumpováním krve do těla.” Tento expert je přesvědčen o tom, že svařené víno snižuje riziko krevní sraženiny a pomáhá zmírnit napětí srdce. Kromě toho pak polyfenoly ve víně přispívají k udržení dobrého (HDL) cholesterolu v krvi.
Tím to ale nekončí. Svařené víno si rádi okořeníme skořicí a ta má rovněž značné blahodárné účinky. “Také skořice, kterou si dáme do svařeného vína, je plná antioxidantů, které pomáhají snižovat oxidační stres v těle. Jde o velmi účinný prostředek proti zánětům, které mohou způsobit artritidu nebo syndrom dráždivého střeva. Toto koření pak také redukuje hladinu špatného cholesterolu.“
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/12/svarene-vino.jpg)
Netřeba to přehánět
Aby toho nebylo málo, pro organismus je prospěšný také hřebíček, který v kombinaci s červeným vínem dokáže snížit hladinu cukru v krvi. To je velmi prospěšné, protože tímto způsobem dochází ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob.
Pokud si tak příště dáte oblíbené svařené víno, můžete si ho vychutnávat s pocitem, že děláte něco prospěšného pro své tělo. Na druhé straně, tady více než kde jinde platí, že by se to nemělo přehánět, protože i ze svařeného vína se můžete opít, což je pro změnu stav, který organismus poškozuje. Zároveň si do svařeného vína nepřidávejte příliš mnoho rafinovaného cukru, ideálně žádný.
Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror