Úporný a nepříjemný ekzém? Zkuste upravit stravu

Ekzém je nehezký a také nepříjemný. Nejedná se jen o kosmetickou vadu, kterou můžeme zamaskovat oblečením. Trápí nás i svědění a pálení. Kdo na ekzémy trpí, ví, že dopřát si klidnou noc bez tišících léků je nemožné. Jde nad ekzémem zvítězit i jinak než s pomocí prostředků moderní medicíny?

Ekzémy trápí děti i dospělé

Ekzémy v dětském věku jsou sice nepříjemné, ale postupně se s vývojem jejich projevy mírní nebo zcela vytrácejí. Závažnější průběh může mít ekzém u dospělých. U dospělých k ekzému vedou potravinové alergie, citlivost na průmyslová aditiva, smog i stres. Ekzém spouští přechody z tepla do zimy i vysoká vlhkost vzduchu.

Úprava stravy u dětí

Jakmile zaznamenáte ekzém u dětí po jednom roce života, vyřaďte z jídelníčku dětí vejce, mléčné výrobky, krupici a citrusové plody. Stopku mají i nakládané nebo kysané potraviny, pokrmy s octem, kvasnice, konzervované ryby, čokoláda a uzeniny. Do stravy by se měl zařadit špenát, lilek, různé typy ořechů, luštěniny a dýňová semínka.

Úprava stravy u dospělých

Dospělí musí vyřadit alkohol, zrající sýry, kyselé druhy ovoce, kakao, čokoládu, uzené maso, kečup i hořčici, kávu. Pivo, černý čaj i nakládané maso. Do jídelníčku nepatří ani vnitřnosti a sušené ovoce. Bohužel se musíte zříci i mořských plodů. Ani zelenina a ovoce se nemůže konzumovat bez omezení. Dráždit vás budou jahody, rajčata, ananas a kiwi. Ekzém znamená stopku i pro bílý cukr a bílou mouku. Do jídelníčku patří libové maso, rýže, rostlinné tuky, listová zelenina, některé sladší ovoce, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, cereální výrobky.

Děti i dospělí by měli konzumovat dostatek čerstvých a kvalitních potravin s co nejmenším stupněm průmyslového zpracování. Na ekzém působí velmi dobře nenasycené kyseliny. Ty najdeme v oleji, oříškách, čerstvých rybách, avokádu. Hojení kůže urychlíte zinkem a dostatečným pitím čisté vody.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments