Úžasně lehké kynuté těsto z jogurtu. Je univerzální a uděláte z něj koláč i pizzu

Tradiční buchty z pekáče, pizza, langoše, ovocné knedlíky, koláče s drobným ovocem a posypkou. Všude tam uplatníte kynuté těsto. V některých domácnostech se recept na kynuté těsto dědí po generace, objevte skvělou přísadu. Přidejte do kynutého těsta jogurt.

Domácí pečení z kynutého těsta

Kynuté těsto je perfektním základem spousty jídel a zcela zbytečně se mu některé hospodyňky vyhýbají. Obavy, že nenakyne, jsou liché, pokud použijete kvalitní droždí. Kdo si není jistý čerstvostí droždí, může sáhnout po sušeném a úspěch bude zaručen.

Z kynutého těsta vykouzlíte domácí langoše, oblíbené buchtičky s krémem, plněné švestkové knedlíky, nejrůznější typy ovocných koláčků, české buchty z pekáče, záviny, a dokonce i pizzu. Kynuté těsto může být základem hlavních jídel, chuťovek, příloh i dezertů. Mimo univerzální použití určitě oceníte nízké výrobní náklady.

Základní kynuté těsto

Na základní kynuté těsto potřebujete mouku, vodu, droždí a malý kousek tuku. Takový základ s přidáním soli je vhodný pro langoše, domácí veku nebo chlebové placky. Pro koláče a dezerty zvolte propracovanější recept. Začněte do těsta přidávat bílý jogurt, výsledkem budete nadšeni. Těsto bude mít mnohem lepší chuť a zůstane vláčné po dlouhou dobu. Na jednu dávku těsta potřebujete 250 ml bílého jogurtu.

Foto: Shutterstock

Jak na přípravu kynutého těsta s jogurtem

Nejjednodušší příprava kynutého těsta s jogurtem je ze sušeného droždí, použít můžete ale i droždí čerstvé. Budete potřebovat 500 g hladké mouky, 250 ml bílého jogurtu, jeden sáček sušených kvasnic, půl hrnku oleje nebo rozpuštěného másla. Přidává se lžička cukru pro lepší kynutí. Do slaných pokrmů se dává lžička až dvě soli.

Těsto je zapotřebí důkladně vypracovat, dokud nepřestane lepit. Nechejte jej kynout minimálně 45 minut, vytvarujte do požadovaného tvaru a znovu jej nechte kynout. Peče se ve vyhřáté troubě do zezlátnutí. Pečte na 200 °C asi 15 až 30 minut podle typu hotového koláče, pizzy nebo pečiva. Kynuté knedlíky připravujte nad párou nebo ve vroucí vodě.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments