Úžasný fígl, jak vymačkat citron do mrtě. Nezbude v něm ani kapička šťávy

Citron je nejvyhledávanějším „zimním“ ovocem. Můžete si z něj připravit skvělou limonádu, ale oceníte ho i při pití čaje. Není nad to na podzim a v zimě doplnit vitamín C co nejpřirozeněji. Jak ale zařídit, abyste z každého plodu dokázali získat naprosté maximum? Inspirujte se zajímavými nápady.

Citron a jeho schopnosti

Plod citronovníku je velmi bohatý na vitamín C. Má také velké množství vlákniny, obsahuje antioxidanty, hořčík a další zdraví prospěšné prvky. Oceníte ho při hubnutí, doporučuje se při problémech se srdcem a při špatném trávení. Díky vysokému obsahu antioxidantů je jeho konzumace vhodná pro předcházení vzniku rakoviny. V kuchyni je jeho přidání do receptů velmi oblíbené. Najdete ho v koláčích, omáčkách i nápojích.  

Jak získat každou kapičku

Chcete-li z citronu získat co nejvíce, lehce ho zahřejte. Tato metoda vám umožní získat šťávu i při běžném ručním odšťavnění. V případě, že máte po ruce elektrický nebo ruční odšťavňovač, bude vaše úsilí o to více odměněno. Plody zahřívejte v mikrovlnné troubě.

Toto zahřátí musí trvat jen několik sekund. Cílem není zničení vitamínů nebo vaše opaření. Poté ho vyndejte ven a poválejte na lince, lehce zatlačte rukou. Tím narušíte strukturu a šťáva se snadněji uvolní. Nakonec citron přepulte a vymačkejte.

Foto: Shutterstock

Trik s mixérem

Kdo by ho doma v současné době neměl. Ať již ruční nebo takový, který je součástí kuchyňského robota. Citron nejprve oloupejte, k tomu můžete použít škrabku na brambory, poté ho nakrájejte na čtvrtiny a vložte do mixéru. Ten zapněte na nejnižší otáčky a počkejte, dokud se plod dostatečně nerozmělní. Šťávu přeceďte, abyste z ní odstranili zbytky semen. Lahodná šťáva je na světě.

Pomůže i vidlička

Nejste-li zrovna v domácím prostředí a dostanete chuť na osvěžující limonádu, můžete použít i vidličku, tu totiž najdete skutečně v každé kuchyňské zásuvce. Nejprve poválejte citron na pracovní desce. Je třeba zatlačit, aby se šťáva, uvolnila. Rozřízněte ho na dvě části. Začněte vymačkáním rukou, co nejvíce to půjde. Pro získání zbytku šťávy použijte vidličku, pohybem z vrchu dolů „oškrabávejte“ stěny. Tento pohyb opakujte, dokud nezískáte všechnu tekutinu. V případě, že nemáte rádi ve šťávě dužinu, přeceďte ji před konzumací.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femme Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments