Úžasný sirup z meduňky. Takto ho dělaly naše babičky

Naši předkové moc dobře věděli, že na jaře a v létě se musejí chystat na sychravé podzimní a mrazivé zimní dny. Proto si spoustu léčivých bylinek sušili nebo hledali jiné formy, jak si přírodní léčiva uchovat i na horší časy. Třeba takovou meduňku – jeden z nejlepších přírodních pomocníků při zdravotních potížích.

Meduňka – lék skoro na všechno

Určitě už jste někdy v životě pili meduňkový čaj. Možná vám ho maminka dávala na bolest v krku nebo vám ho babička vařila, když vás bolelo břicho. Anebo jste snad slyšeli, že se má meduňkový čaj popíjet před spaním, když se vám nedaří usnout?

Meduňka totiž zabírá na všechny tyhle neduhy. Zklidňuje žaludek, pomáhá například při těhotenských nevolnostech nebo při problémech s nadýmáním. Pomáhá při nachlazení a umí zmírnit bolesti hlavy a migrény. Jejím možná největším přínosem je kladný vliv na nervovou soustavu – dokáže vás zklidnit, ztiší zrychleně bušící srdce, pomůže při úzkostech či záchvatu panické ataky.

Sušená meduňka

Meduňku si můžete do zimních dnů uchovat tak, že si ji zkrátka nasušíte. Je dobré ji sbírat v červnu a červenci a vybírat si mladé části byliny. Ideální je sušit ji jako za starých časů – ve svazečcích v přiměřeně teplé místnosti.

Čaj, který si ze sušené meduňky během sychravého podzimu, připravíte, vám určitě přijde vhod.

Foto: Freepik.com

Vynikající meduňkový sirup

O něco chutnější varianta, kterou ocení určitě děti, jak meduňku zpracovat, je připravit z ní sirup.

Budete potřebovat asi 40 stonků meduňky, 2 litry vody, 2 kilogramy cukru, 30 ml kyseliny citronové a 2 citrony.

Vodu převařte a nechte vychladnout. Do vody přidejte meduňku a citrony nakrájené na kolečka, přiklopte a nechte dva dny pracovat. Po 48 hodinách přeceďte, přidejte cukr a kyselinu citronovou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

Sirupem naplňte skleněné lahve a pečlivě zavíčkujte.

TIP

Obměňte chuť sirupu a dejte do něj meduňku napůl s mátou. Znásobíte tak pozitivní účinky a získáte příjemnou bylinnou chuť!

Foto: Shutterstock, zdroj: Southernliving

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Moje babka meduňku sušila, nebo z ní dělala tinkturu. Sirup dělala z mateřídoušky a jitrocele.