V Česku bylo náhle uzavřeno několik restaurací. Lidé je milovali, ale našly se v nich hrozné věci. Udělá se vám zle

Restaurace to mají v dnešní době složité, a tak by jeden čekal, že se jejich majitelé vynasnaží, aby poskytovali co možná nejlepší služby. Bohužel se tak často děje pouze v prostoru, který hosté vidí. Tajemství kuchyní zůstává často ukryto a jeden by se divil, co všechno se tam dá najít a v jaké jsou kondici.

Skvěle hodnocený podnik

Bohužel, na tento obrovský nešvar českých restaurací upozorňoval už Zdeněk Pohlreich, díky kterému jsme mohli nahlédnout takzvaně za kulisy a často to nebyl vůbec hezký pohled. Jakoby platilo, že kam oko hosta nedohlédne, tam mohou panovat skutečně divoké podmínky. Ostatně, někteří lidé už do české restaurace nevkročí, pokud nemají možnost si předtím prohlédnout zázemí. Asi vědí, co dělají.

Od té doby, kdy Pohlreich začínal, se bohužel příliš nezměnilo, jak ukazují kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta teď provedla kontroly v několika restauracích a její kontroloři se v řadě případů nestačili divit.

Navštívili například oblíbenou vietnamskou restauraci MET v Českých Budějovicích. Tento podnik se na internetu těší skvělému hodnocení 4,4 hvězdiček z 5 možných. To už značí velmi oblíbenou restauraci, přičemž recenzí je hned několik stovek. U restaurace teď ale také svítí upozornění, že je dočasně uzavřeno.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce / restaurace MET v Českých Budějovicích

Jak si to mohou dovolit?

A to právě kvůli zásahu inspekce, která na místě zjistila výskyt švábů. Ty nenašla jen na jednom místě, ale rovnou v provozovně, na baru i v kuchyni. Tyto podmínky byly naprosto nepřijatelné, protože hmyz se vyskytoval v blízkosti umytých talířů i v lednici. Fotografie z provozovny dokládají, že to bylo také kvůli staré špíně a mastnotě.

Dalším uzavřeným podnikem je Kozlova v Havlíčkově Brodě. Tento podnik se těší slušnému hodnocení 4,1 hvězdiček z téměř sedmi set recenzí a je mezi místními velmi populární. Jenže také zde byly zjištěny nevyhovující podmínky. Ve skladech byl totiž zjištěn výskyt hlodavců a jejich trusu, který byl i na regálech.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
Lenka
1 rok

Do vietnamské restaurace nechodit, každý ví že neuklizejí. Doma žijí většinou před domem a tam taky nechají svůj nepořádek. Jenom hlupák si může myslet že jinde to bude jinak.

Karel
Karel
1 rok
Reply to  Lenka

Opravdu další xenofóbní ***** s předsudkama k rasové skupině. Myslím že Pohlreich taky hodnotil dost záporně (vy máte v kuchyni pneumatiky) i české kuchyně. Styďte se!