V Česku zkrachovala jedna z nejoblíbenějších cukráren. Lidé nemohou uvěřit, po 100 letech končí nehezky

Současná situace, kdy se neustále zdražují ceny prakticky všeho, není jednoduchá nejen pro širokou veřejnost, ale také pro podnikatele. Ti často nejsou schopni přenést zvýšené náklady za své vstupy do cen koncových produktů, a dostávají se tak do problémů.

Konec nečekali ani zaměstnanci

Přesně takovým případem je jedna z nejtradičnějších a nejoblíbenějších cukráren v České republice, kterou je Cukrářství Emil Gaigher z Písku, které mělo po Česku několik poboček. To zčistajasna skončilo, a to nepříliš hezkým způsobem. Jak uvádí týdeník Písecké postřehy, firma náhle vstoupila do likvidace a svým zaměstnancům dala okamžité výpovědi.

Zaměstnankyně prý do poslední chvíle netušily, že by s firmou nemělo být něco v pořádku. Proto pro ně bylo toto oznámení šokem, protože v cukrárně pracovaly často třeba i třicet let. Stejně tak lze mluvit o reakcích samotných zákazníků. Ti si do této cukrárny chodili pro dortíky často po celé generace. Ostatně, Emil Gaigher svou cukrárnu založil už v roce 1924.

Je pravdou, že cukrárenský byznys byl současným zdražováním velmi zasažen. Rychle rostly totiž nejen ceny samotných surovin, ale také potřebných energií k výrobě a v neposlední řadě také platy pracovníků, jakkoliv v cukrářství nepatří k nejvyšším.

Foto: Shutterstock

Konkurence rychle zdražuje

Zákazníci to mohou obecně v cukrárnách pozorovat na velmi rychlém zdražování.

Cukrárny Emil Geigher šly v tomto ohledu poněkud jinou cestou. Někteří zákazníci se na sociálních sítích naopak podivovali nad tím že jsou dortíky levné a nechápali, proč majitelé nezkoušeli nejprve zdražit, než zavřeli. Další poukazovali na nepříliš promyšlenou otevírací dobu, kdy na řadě míst bylo o víkendu zavřeno, přitom tehdy by mohly být největší tržby.

Někteří odborníci poukazují na skutečnost, že velká vlna krachů nejrůznějších podniků z oblasti potravinářství nás teprve čeká. Současná situace je totiž bezprecedentí.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josefina
Josefina
1 rok

Lidská džungle založená na zisku po kapitalisticku…že skončí šikovné lidské řemeslo,které je založeno na tradici,že se zničí řemeslná posloupnost???Kde je smysl existence lidství??? Smutná současnost.Kam kráčíš,trhu???

Ivona
Ivona
1 rok

Kupovat dortíky v cukrárně se nevyplatí. Za tu cenu si upeču buchtu doma a je jedno jakou.😖

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Ivona

To jo, ale vemte si, ze vetsina lidi ma obe ruce leve a nic neumi. Chudi i bohati stejne, takze jim zbyva jen cukrarna a obchodak.

Toussaint
Toussaint
1 rok

Kdo si myslí že tržní ekonomika existuje je naivní. Je to jeden z poslední útok na český majetek a na české tradice. Zodpovědné osoby musí být potrestané republika je nic jiného než banda zločinců stejné jako komunisty.