Čeští zemědělci odhalili, proč jsou v Česku tak drahé potraviny. Obchody neprodávají české zboží

Ukazuje se další nešvar českého potravinářství, který vede pouze k tomu, že tuzemští výrobci se dostávají do problémů a zákazníci musí platit nesmyslně vysoké ceny za potraviny. Tentokrát je řeč konkrétně o zelenině, které jsou aktuálně plné sklady. Nedostane se však na trh, protože ji obchody od producentů nekoupí. Raději si dovezou zeleninu z ciziny.

Raději dovoz z ciziny

Vedoucí kanceláře Zelinářské unie Alice Kouřilová pro server TN.cz odhalila pozadí celého problému. Zelináři teď mají velké množství čerstvé regionální zeleniny, která je v nejlepší možné kondici. Jenže je neprodejná, protože obchodní řetězce si raději dovezou produkci ze zahraničí. Producenti zeleniny to absolutně nechápou, ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat.

Podle zelinářů je Česká republika od dubna do října z hlediska zeleniny zcela soběstačná. Respektive, mohla by být. Produkce však v českých obchodech nekončí, a tak se nedostane k zákazníkům. Ti si naopak musí koupit cibuli třeba až z Nového Zélandu.

Zemědělci mají jasno v tom, kdo za to může. Jde o dotační politiku, kdy v rámci poslední aktualizace vyhrály zájmy největších zemědělců. Aktuální nastavení je potom takové, že se spíše vyplatí převážet zeleninu na tisíce kilometrů, než aby se prodala v zemi původu.

Foto: Shutterstock

Pokřivený trh

Čeští zemědělci jen obtížně konkurují dotacím, které udělují jiné země, které se na své zemědělství velmi zaměřují. Jde zejména o Německo, Polsko nebo Francii. Celá záležitost už dospěla tak daleko, že sami zelináři by byli nejraději, kdyby se veškeré dotace zrušili. Pochopitelně plošně, přinejmenším v celé Evropě.

Problém však leží i na straně samotných obchodních řetězců, které mají ve zvyku diktovat českým zemědělcům podmínky, jež nejsou schopni splnit, protože by prodávali pod náklady. Splní je však někdo ze zahraničí, kdo dostává větší dotace, a tak může cenu podstřelit.

Ve výsledku to ale vede pouze k likvidaci menších zemědělců, kteří mohou mít sice skvělou sezónu z hlediska sklizně, ale nedokáží svou produkci prodat. U některých plodin na to mají doslova jen pár dní. Pokud se to nepovede, musí ji zaorat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Andrej
1 rok

Opět výmluvy od malich zemědělců. Stát by měl podporovat všechny i ty velké.

Johny nemluva
Johny nemluva
1 rok

To vám opravdu přijde jako téma dne? Tohle je tu už dvacet let…