Bramborová kaše je v Česku jednou z nejoblíbenějších příloh. Její textura i chuť jsou prostě neodolatelné. Jak připravují bramborovou kaši v Německu? Jsou brambory zdravé? A existuje někdo, kdo by je raději neměl jíst?
Recept na pravý kartoffelbrei
Co si nachystáme?
- brambory
- máslo (10-12 g másla na 100 g neloupaných brambor)
- teplé mléko
- sůl
- mletý muškátový oříšek
Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, vaříme o něco déle, 30-45 minut. Brambory scedíme. K ještě teplým bramborám přidáme máslo, sůl, muškátový oříšek a teplé mléko. Nejprve rozmačkáme šťouchadlem na brambory, nakonec krátce rozmixujeme ručním mixérem. Podáváme k masovým pokrmům. Bramborová kaše vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Ohříváme ve vodní lázni, nemrazíme.
Jsou brambory zdravé?
Ano, ale nic se nemá přehánět. Brambory jsou významným zdrojem vitamínů C a B6, kyseliny listové a draslíku. Jejich slupka obsahuje antioxidanty a další cenné živiny. Brambory snižují krevní tlak a pomáhají nám hubnout.
Pozor na hranolky a chipsy
Když hovoříme o zdravotní prospěšnosti brambor, určitě nemyslíme hranolky a chipsy. Ty se sice z brambor vyrábějí, nicméně do zdravé zeleniny mají skutečně daleko. Podporují obezitu, nemoci srdce a cukrovku.
Kdo by neměl jíst brambory?
Pokud jsou vařené nebo pečené brambory tak zdravé, existuje vůbec někdo, komu jejich konzumace neprospívá? Ano, ale jde o výjimečné případy. Konzumaci brambor by se určitě měli vyhnout lidé s alergií na patatin, jeden z hlavních proteinů obsažených v bramborách. Omezit jejich příjem by pak měli také lidé s cukrovkou, protože brambory obsahují velmi hodně sacharidů.
Foto: Shutterstock