Ať se přihlásí, kdo nemá rád brambory! Těch rukou nahoře určitě moc nebude. Brambory jsou tak chutná, vděčná a variabilní příloha, že si vybere každý. Vařené, opékané, hranolky, kaše nebo šťouchané jsou ty nejčastější. A určitě se najdou i další způsoby, jak je možné je připravit. Negativní je jen to škrábání a krájení, které nám nějaký čas zabere a které s rýží nebo těstovinami odpadá.
Internetem se ale začala šířit poměrně zajímavá vychytávka, kterou milovníci brambor a odpůrci jejich škrábání určitě ocení. Využít ji ale můžete jen v případě, že se chystáte uvařit k obědu bramborovou kaši nebo šťouchané brambory.
Šťouchačky bez škrábání
Asi by vás to nenapadlo, ale pokud si koupíte brambory v síťovaném sáčku, můžete je dát vařit spolu s celým obalem. Tak, jak jste si je přinesli domů. Oka jsou dostatečně velká, abyste mohli brambory v síťce pohodlně omýt. A potom je i s obalem dáte do hrnce.
Ušetří vám to spoustu práce. Až jsou totiž uvařené, stačí je přes síťku vymáčknout a ven se protlačí jen jejich vnitřek. Slupky zůstanou spolehlivě uvězněné uvnitř síťky.
Jak uchovávat brambory
A jak brambory správně uchovávat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé? Pokud jste je koupili v plastovém sáčku, doma je vyndejte, aby mohly volně dýchat.
I když jsou špinavé, rozhodně je nemyjte dřív, než se je rozhodnete vařit. Nečistoty je totiž chrání před předčasným zkažením a vlhké brambory by mohly začít plesnivět.
Skladujte je na chladném a tmavém místě, ale ne v lednici. Při příliš nízkých teplotách se škroby mění na cukry, což výslednou chuť hlíz negativně ovlivní. Málokdo si pochutná na nečekaně sladké bramboře.
Pozor na zelenou
Jsou-li hlízy zelené, znamená to, že byly pravděpodobně uskladněny na slunci. Většinou tato barva značí jen neškodné zvýšení chlorofylu. Může ale znamenat i zvýšení obsahu toxické sloučeniny solanin, která ve větším množství působí bolesti hlavy a nevolnost.
Solanin se koncentruje především ve slupkách a výhoncích, takže pokud bramboru se zelenými skvrnami oloupete, zbavíte se nebezpečí. Je-li ale zelená celá, raději ji vyhoďte. Kromě případných zdravotních komplikací si na ní ani nepochutnáte. Většinou je totiž hořká.
Neskladujte brambory společně s cibulí. Ta totiž vylučuje plyn, kvůli němuž se vám brambory rychleji zkazí.
Uvařili jste brambor hodně a nestihnete je spotřebovat? Nevadí, vařené brambory můžete, na rozdíl od syrových, ve vzduchotěsné nádobě klidně zamrazit.
Foto: Shutterstock
A nejsou náhodou ty shnilé brambory, vařené mnohem dříve, v té síťce.