Brambory milujeme snad všichni. Lze je připravit na nespočet způsobů, například jako kaši, vařené, pečené, zapékané, nebo smažené. Jedná se o potravinu, která je u nás v Česku považována za základ. Není divu, obsahuje totiž řadu prospěšných látek, mezi které patří minerální látky sodík, vápník, hořčík, železo a draslík. Mezi vitamíny patří C, B6, B1 a B3. Dokonce nám pomáhají snižovat krevní tlak, regulují hladinu cholesterolu v krvi, posilují nehty, vlasy, ale i zdravé srdce. Jestliže milujete brambory na všechny způsoby, vyzkoušejte ještě hranolky s minimem tuku, které jsou dokonce vhodné i u dietářů a dietářek.
Správný výběr a dokonalé krájení
To je přesně to, na čem celek nejvíce stojí. Měli byste vybrat ty nejvhodnější brambory a následně je nakrájet na stejně velké kusy. Jedině tak bude každá hranolka upečená rovnoměrně. Doporučujeme, abyste zvolili červené brambory, jsou plné škrobu a s minimem vody. Někdy se stane, že je v menších potravinách nelze sehnat, proto vyberte brambory typu C, jsou těm červeným celkem podobné, akorát jsou o něco rychleji uvařené.
Nezapomínejte, že by každý kus hranolky měl být stejně silný, proto použijte velmi ostrý nůž, nakrájejte brambory na centimetr silné plátky a následně je rozřežte na libovolně široké obdélníky. Lze také využít speciální kráječ na brambory. Až budete mít hranolky připravené, ponořte je do studené vody.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/11/domaci-hranolky.jpg)
Dvacetiminutové macerování
Brambory nechte ve studené vodě po dobu dvaceti minut. Tímto způsobem odstraníte přebytečný škrob, který způsobuje, že se hranolky při pečení lepí k sobě. Po uplynulé době hranolky slijte a připravte si savý hadřík, nejlépe bavlněnou utěrku, kterou brambory vysušíte. Následně je okořeňte oblíbenými bylinkami, zakápněte olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Pečení, blížíme se ke konci
Rozložené hranolky uložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 200 °C. Pečte je dvacet minut bez toho, aniž byste je promíchali. Po dvaceti minutách zesilte troubu na 220 °C a dopékejte dalších patnáct minut. Opět ale bude záležet na velikosti hranolek. Pokud jsou úzké, čas bude souhlasit, jestliže jsou silnější, péct se budou déle. Po upečení hranolky osolte.
Foto: Shutterstock, thespruceeats.com