Pokud bramborovou kaši mixujete, děláte obrovskou chybu. Přílohu tak doslova zlikvidujete

Bramborová kaše je bezesporu jednou z nejoblíbenějších příloh. Určitě se mezi námi najdou i tací, kteří ji zrovna nevyhledávají, ale budou v menšině. Uvařit kaši není naštěstí žádná věda, i když pár úskalí, především na začínající kuchaře a kuchařky, číhá.

Pozor na nové brambory

Předně nikdy nevařte pyré z nových brambor. Mají příliš málo škrobu a kaše z nich nikdy nebude hedvábně hladká a jemná. Nejlepší jsou pořádně moučné odrůdy. Jsou sušší a měkčí a bývají označené jako varný typ C. Mají nejvyšší obsah škrobu, díky kterému nezůstávají po pasírování zrnité.

Horké mléko a horké brambory

Brambory uvařte v osolené vodě do měkka a sceďte. Pokud byste chtěli experimentovat, můžete brambory místo ve vodě rovnou dusit na mírném plameni v mléce. Tento postup má tu výhodu, že nemusíte tekutinu slévat, ale brambory můžete s mlékem v hrnci rovnou vyšlehat. A nebojte, nepřipálí se a kaše bude ještě mnohem krémovější.

Jinak ale sceďte vodu, brambory protlačte přes k tomu určené mačkadlo, přidejte horké mléko, máslo a dosolte. Nikdy nepoužívejte studené mléko a nikdy si nevařte brambory dopředu a nemačkejte je už vychladlé. Ze studených brambor nikdy nebudete mít hedvábně hladkou kaši.

Foto: Shutterstock

Zapomeňte na mixér

Rozhodně také nikdy brambory nemixujte. Právě díky vysokému obsahu škrobu by se agresivním mixováním přeměnily v lepivou tuhou hmotu, kterou by nikdo nechtěl jíst. Pokud ale nemáte mačkadlo, můžete použít i šlehací metly. Kaši je možné dochutit i muškátovým oříškem, aby byla pikantnější.

Přidejte květák nebo dýni

Vaše pyré nemusí být pouze z brambor, i když moučné brambory by měly být základ. Můžete ale použít jen půlku požadovaného množství a tu druhou nahradit třeba květákem nebo dýní hokaido. Budete překvapení, jak úžasnou přílohu získáte.

Použít můžete jakoukoli kořenovou zeleninu, nebo třeba i červenou řepu či brokolici. Záleží jen na tom, co máte rádi. Stačí ji uvařit a rozmačkat spolu s bramborami. Mléko a máslo pak použijte, jak jste zvyklí.   

Do bramborové kaše můžete pro ozvláštnění vmíchat i smaženou cibulku, sušená rajčata, opečenou slaninu nebo petrželku.

A jak nejlépe pyré ohřát?

Zahřejte v hrnci máslo a mléko v množství, které zakryje dno, přidejte studené pyré a pořádně míchejte. Kaše se totiž ráda připaluje. V případě potřeby přidejte mléko a dosolte.

Můžete ho ohřát i ve vodní lázni. Přendejte kaši do misky a přikryjte. Do hrnce nalijte tolik vody, aby miska následně nebyla ponořená a přiveďte k varu. Vložte do vroucí vody nádobu s kaší a každých 15 minut promíchejte. Ohřáté pyré rozřeďte trochou mléka.

Samozřejmě můžete kaši ohřát i v mikrovlnné troubě.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments