Vědci odhalili čaj, který způsobuje rakovinu. Jeho vypití se rovná 100 cigaretám, tvrdí

Strašák jménem rakovina je stále obrovský, jakkoliv medicína dělá velké kroky v její léčbě. Nedokáže však zdaleka pomoci všem. Obvykle tak lékaři apelují na zodpovědnost každého člověka. Jednoduše, aby se snažil preventivně riziko rakoviny omezit. To lze pochopitelně vyloučením škodlivých potravin z jídelníčků, ovšem ne u všech je to tak jednoznačné. Ačkoliv čaj je obecně považován za zdravý nápoj, vědci teď zjistili, že to zdaleka neplatí o všech.

Různé typy rakoviny

Jeden z bylinkových čajů, který si v poslední době získal velkou popularitu i v České republice, je z hlediska rizika rakoviny velmi problematický. Jde o čaj yerba maté původem z Jižní Ameriky. Lidé si ho oblíbili pro jeho chuť, ale také údajné zdravotní účinky. Je přirovnáván k zelenému čaji, avšak podle některých údajů má o 90 % více prospěšných antioxidantů.

Jeho bohatství na minerály, vitaminy a antioxidanty nikdo nezpochybňuje. Ale co je to platné, když ho vědci z Memorial Sloan Kettering Cancer Center spojili hned s několika typy rakoviny. “Dlouhodobé pití a vyšší dávky čaje maté jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty, močového měchýře, úst, jícnu, plic, hlavy a krku.

Foto: Shutterstock

Velké množství škodlivých látek

Podle vědců do mají na svědomí polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou k nalezení také v grilovaném mase nebo tabákovém kouři. Studie ukázaly, že vystavení se tomuto karcinogenu má zásadní vliv na imunitní, reprodukční i neurologický systém těla. “Ovlivňují také rozvoj a riziko rakoviny,” uvádí server Healthline.

Jedna studie v latinskoamerickém Uruguayi zjistila, že lidé konzumující čaj maté pravidelně mají o 60 % vyšší riziko rakoviny plic než ti, kdo si ho dopřávají příležitostně. Vědci šli dokonce tak daleko, že prohlásili tento čaj zodpovědný za jeden z pěti případů rakoviny v Jižní Americe, kde jde o velmi rozšířený nápoj.

Poslední zjištění ukazují, že pití maté může být hlavním zdrojem expozice polycyklickým aromatickým uhlovodíkům, a škodí dost možná stejně jako cigarety,” uvádí studie publikovaná v časopise Environmental Science and Technology. Ta dokonce uvádí znepokojivé srovnání. Podle něj jeden šálek maté připraveného tradičním způsobem odpovídá škodlivinám obsaženým ve 100 cigaretách, tedy pěti balíčcích.

Foto: Shutterstock, zdroje: Environmental Science and Technology, Healthline, Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Atronach
Atronach
1 rok

Odkazovaná studie, která srovnává škodlivost nápoje z Yerby Mate se 100 cigaretami má jeden zádrhel: Vědci v ní pouze PŘEDPOKLÁDAJÍ 50% vylouhování karcinogenů do nápoje ze suché Yerby:
If we round this to 40 ng/g and assume an average use of 50 g of leaves per cuia and a 50% elution of the benzo[a]pyrene from the leaves into the fluid,…”

Tento předpoklad vyvrací studie Argentinské univerzity, která prokázala, že míra karcinogenů, které se ze suché Yerby vylouhujou do vody jsou výrazně pod mírou přípustnosti stanovenou WHO, protože nejsou rozpustné ve vodě. Více na: https://matexperience.com/insights/news/inym-reiterates-that-yerba-mate-is-not-cancerogenic.

Deutsche joke
Deutsche joke
1 rok

Tak proč to +-+-+ kupujete vy žgrgloši asi? 😀

Květa
Květa
1 rok

Víc jsem se nenastala.

Houmles
Houmles
2 let

Ono to není tak jednoduché, souvisí to kromě způsobu sušení mathé i s teplotou nápoje a dalšími věcmi. Víc viz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6443446/