Vědci prozradili jídlo, které vám daruje 10 let života navíc. Začněte ho jíst po šedesátce, ale nejlépe ještě dříve

Není žádným velkým tajemstvím, že na délku života má významný vliv životospráva. Naše stravovací návyky do značné míry rozhodují i o našem zdraví. Potvrzuje to ostatně i řada studií, naposledy jedna, kterou publikoval časopis PLOS. Ta zdůrazňuje důležitost omezení konzumace masa a naopak navýšení rostlinných výrobků v jídelníčku.

Co zařadit a co omezit

Podle lékařky Mega Rossi je velmi důležité udržovat v kondici miliony bakterií, které se nacházejí v našich střevech. To neznamená hned, že bychom museli trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Naopak, čím jednodušší strava, tím lepší. Je však důležité zařadit pokrmy na bázi rostlin. Ty jsou totiž pro střevní bakterie vynikající a nenahraditelné.

Celá záležitost je ostatně pouze o tom, jak moc jsme v tomto směru odhodlaní. Když to prý jednou vyzkoušíte, zjistíte, že na tom vlastně nic není. Není to o tom, že byste museli ze svého jídelníčku něco radikálně osekávat, jakkoliv je pochopitelně vhodné omezit maso. Ovšem na to v pozdějším věku stejně přirozeně přestáváte mít chuť. Jakoby vám tělo samo říkalo, co je pro něj dobré. A v tomto případě je to více rostlinné stravy.

Podle odborníků jsou ze všeho nejlepší luštěniny, které hrají velkou roli v obnově střevních bakterií. Jsou to právě luštěniny, které vám mohou přidat dlouhé roky, klidně i deset let, života navíc. A to už za to přeci stojí.

Foto: Shutterstock

Skvělé vyhlídky

Podle nejnovějších poznatků zahrnuje ideální dieta velké množství luštěnin, ale také ořechů a celozrnných pokrmů. Oproti tomu je třeba omezit konzumaci červeného a zejména pak zpracovaného masa. Mluvíme tu hlavně o uzeninách.

Kdo na takovou stravu přejde z typického západního stravování už kolem dvacátého roku, může se těšit na to, že se dožije přibližně o deset let vyššího věku. Ovšem velké změny docílíte i změnou v pokročilém věku. Rozdíl vlastně není tak velký. Když přejdete na rostlinnou stravu kolem 60. roku, dožijete se v průměru o devět let více.

Foto: Shutterstock, zdroj: PLOS

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Chcete z nás potichu udělat vegetariány nebo rovnou vegany? Máte smůlu – nejsem králík…