Vědci varují před vejci, způsobují prý cukrovku. Je to pravda?

Vejce jsou jednou z nejkvalitnějších potravin, ideální zdroj bílkovin, jsou bohatá vitamíny (A, B, D, E, K) a minerály (železo, fosfor, draslík a zinek). Kromě všech těchto benefitů výborně chutnají a dokážeme je připravit na desítky způsobů. Je tedy možné, že jejich konzumace vede k cukrovce?

Překvapivé studie?

V roce 2020 vyšla studie, která zkoumala konzumaci vajec u 8400 dospělých Číňanů od roku 1991 do roku 2009. Výsledkem výzkumu bylo tvrzení, že pojídání jednoho a více vajec denně zvyšuje riziko vzniku cukrovky o 60 %.

Další studie, tentokrát z USA, trvající 20 let, která zahrnovala 20 703 mužů a 36 295 žen, uvedla, že konzumace 1–7 vajec týdně je spojena se zvýšeným rizikem diabetu 2. stupně.

Máme se tedy bát a drasticky omezit vajíčka?

Rozhodně ne. Studie se totiž zaměřují pouze na vztah příčiny a následku mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem diabetu, nicméně neberou v potaz komplexní jídelníček sledovaných jedinců. Ten ve většině případů zahrnoval zpracované potraviny, rafinované sacharidy a obiloviny, slazené nápoje, hranolky a dezerty, které jsou přímo spojeny s inzulínovou rezistencí, a tedy zvýšeným rizikem cukrovky.

Pro konzumaci vajec navíc mluví také výzkumy z Japonska a Švédska. Každé z nich se účastnilo přes 20 000 mužů a 30 000 žen. Tyto studie nenašly žádnou souvislost mezi příjmem vajec a rizikem diabetu 2. typu.

Dokonce studie, která probíhala na 42 lidech s nadváhou či obezitou s prediabetem a diabetem 2. typu ukázala, že účastníci, kteří vejce konzumovali, hlásili snížení inzulinové rezistence a celkově lepší výsledky.

Důležité je dbát na vyvážený jídelníček. / Foto: Shutterstock

Vejce pod drobnohledem

Jedno větší vejce obsahuje 6,25 g bílkovin, 4,74 g tuků a 0,35 g sacharidů, 65 kalorií, všech devět esenciálních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže vyrobit, vitamíny A, D, E, K, B12, antioxidanty lutein a cholin a minerály – železo, zinek, selen, draslík. Vejce jsou levná a v kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit. Jsou ideální potravinou pro všechny věkové kategorie.

Jak je to s cholesterolem?

Říkáte si, no dobře, ale co cholesterol? Dříve bylo doporučováno vaječný žloutek coby bohatý zdroj cholesterolu vyloučit ze stravy rizikových skupin. Novější výzkumy však naznačují, že konzumace jednoho vejce denně naopak riziko kardiovaskulárních onemocnění snižuje.  

Shrnutí

Vejce rozhodně patří do jídelníčku zdravého člověka, protože jejich přínos je ohromný. Lidé s cukrovkou mohou bez výčitek vejce také slupnout, ale je třeba dbát na umírněnost. Přesné množství vajec, která mohou lidé s predispozicemi k cukrovce spořádat, nejlépe určí expert na výživu nebo doktor.  

Foto: Shutterstock, zdroj: ThePrint

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments