Listové těsto můžete připravit i snadno doma. Je levnější než to v obchodě, které často za moc nestojí

Domácí příprava těsta je trendem především posledních několika let. Vracíme se k našim kořenům a nebojíme se zkoušet a objevovat nové recepty. Dokážeme tak vytvořit poctivější variantu vláčných buchet, křehkých rohlíčků nebo křupavého závinu. Neopominutelnou výhodou jsou použité ingredience. V domácích receptech často nahrazujeme nezdravé tuky pravým máslem, místo vody přidáváme mléko. Pojďte s námi ochutnat doma připravované listové těsto.

Skládejte lístek po lístku

Listové těsto, z francouzštiny pâte feuilletée, vděčí za svůj název způsobu přípravy a také vzhledu. Je tvořeno jednotlivými vrstvami těsta ze soli, vody a mouky, ty jsou prokládány vrstvou tuku. Po upečení jeho vzhled, díky tomuto vrstvení, připomíná lístky a je neuvěřitelně křehké a lehké.  U nás je často používáno k přípravě jablečných závinů. Připravíte-li si ho doma z pravého másla, můžete ho využít na pečení máslového croissantu, čokoládové rolky nebo na slané tyčinky sypané kmínem.

Vyberte si způsob přípravy

Při přípravě těsta můžete volit mezi dvěma metodami, nabízí se příprava rychlá tzv. holandská a klasická tzv. francouzská. Rozdíl je v přípravě. Množství ingrediencí zůstává stejné. Metody se liší v principu vrstvení. Zatímco holandské těsto spočívá v tom, že všechny ingredience smícháte dohromady, francouzská příprava vyžaduje vrstvení.  I když je rychlá metoda jednodušší na přípravu, výsledné těsto není tak křehké a lehké jako metoda klasická. Vyzkoušejte klidně obě a porovnejte, která vám bude chutnat víc.

 Aby těsto listovalo tak jak má, je potřeba vrstvit máselnou hmotu s moučnou. Poté nechat odpočinout a následně ještě dvakrát zopakovat. / Foto: Shutterstock

Vrstva másla

  • 150 g másla

Rozkrájejte máslo na malé kostičky, nechte ho lehce změknout. Následně rozmačkejte vidličkou.  

Vrstva těsta

  • 200 g hladké mouky
  • 1 sklenice vody
  • 1 čajová lžička soli

Nasypte mouku na vál a uprostřed udělejte důlek. Sůl rozpusťte ve vodě. Postupně ji přilévejte a ručně zpracovávejte těsto. Je třeba pracovat rychle a vytvořit vláčné, ale pevné, těsto. Po zpracování ho nechte 20 minut odpočinout zakryté utěrkou při pokojové teplotě.

Vrstvěte

Pomoučněte vál a vyválejte těsto. Prostředek nechte trochu silnější. Na tuto část navrstvěte změklé máslo a překryjte kraji. Poté skládejte na sebe do tvaru trojúhelníku. Dávejte pozor, aby máslo neuniklo ven. Vyválejte a znovu poskládejte doprostřed. Nechte 20 minut odpočívat. Ještě dvakrát pokračujte s rozválením a skládáním. Poté již můžete těsto přímo použít.

Nechte si těsto na později

Nesporná výhoda listového těsta je v jeho pozdější využitelnosti. Můžete ho uskladnit v lednici a moučník z něj připravit později. Je možné ho také zamrazit a použít ve chvíli, kdy očekáváte návštěvu, nebo chcete svým dětem připravit rychlou svačinu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments